Afbeelding
bdu

Doppen

22 augustus 2018 om 10:52 Lokaal/Column

Inwoners van onze gemeente scheiden 70 procent van hun afval, maar er zitten ook nog veel materialen in de grijze kliko die er niet in horen en prima opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat las ik in de brief die Nijkerkers aan het begin van de zomervakantie ontvingen over de nieuw te bestellen container voor plastic en drankverpakkingen. In 2019 gaat Nijkerk PD-afval aan huis inzamelen. Zo wordt het scheiden van afval ons makkelijker gemaakt en kunnen we allemaal 'recyclehelden' zijn.

Over helden gesproken, de Zwerfafvalbrigades beginnen ook hun vruchten af te werpen. Dat zijn vrijwilligersgroepen die - gefaciliteerd door gemeente Nijkerk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland - door de wijken en het landschap trekken om zwerfvuil op te ruimen. Ook in het centrum. En nu is Nijkerk genomineerd voor de titel 'Schoonste Winkelgebied'. Omdat ik de argumentatie voor die nominatie door Nederland Schoon wat dunnetjes vond (hoe sympathiek het ook is dat één ondernemer elke morgen de stoep voor zijn winkel schoonveegt), bezocht ik vrijdagmiddag de binnenstad om de situatie met eigen ogen te bekijken. Op mijn netvlies kleefden nog beelden van een met rotzooi gevulde Brede Beek en overvolle prullenbakken. Maar in de praktijk zijn Oosterstraat, Singel, Verlaat en Langestraat inderdaad redelijk schoon. Op flink wat sigarettenpeuken na. En ook het water bij de Kolkstraat was vrij van afval. Alleen op het Plein - waar marktkooplieden net de weekmarkt opbraken - lag wat troep op de grond, maar mogelijk is die na afloop van de markt weer opgeruimd. Petje af dus voor iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd. Ik vind eigenlijk dat mensen vooral hun eigen rommel op moeten ruimen. Toch zijn de Zwerfafvalbrigades een nobel initiatief waar we allemaal van meeprofiteren.

De onbetwiste held van het inzamelen van een specifiek soort afval is zonder twijfel de 11-jarige Tara. Nijkerkse en Amersfoortse horeca kennen haar als 'het doppenmeisje', omdat zij al twee jaar regelmatig met een bolderkar 'op kroegentocht' gaat om ijzeren dopjes op te halen. Het NOS Jeugdjournaal besteedde zondag aandacht aan dit bijzondere initiatief dat vorig jaar al bijna 500 euro opleverde voor KiKa (Kinderen Kankervrij) en dit jaar afstevent op het dubbele. Tara vindt het belangrijk dat er nieuwe medicijnen gevonden worden om kinderen snel beter te maken. En daarom staan er in een schuur bij haar opa en oma ruim 2,6 miljoen dopjes te wachten op hun verkoop aan de oudijzerboer. De jonge heldin gaat sowieso nog een jaar door met haar actie. Ga zo door!

Nelleke den Besten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie