Afbeelding
Johanna de Meijer

Nijkerkse maakte al ruim 40 mondkapjes: 'Huisartsen zijn er enorm blij mee'

20 maart 2020 om 17:49 Zorg Coronavirus

NIJKERK Johanna de Meijer uit Nijkerk brengt de laatste dagen veel tijd door achter haar naaimachine. Niet voor haar eigen bedrijf, waarvoor ze onder meer producten personaliseert door namen te borduren, maar voor haar medemens. Ze heeft namelijk al een hele stapel mondkapjes gemaakt, voor instanties en instellingen waar ze momenteel zo hard nodig zijn. Een oproepje op Facebook leidde onverwacht tot heel veel reacties.  

,,Al twee weken geleden kwam ik op het idee om mondkapjes te gaan maken en toen ben ik vast gaan oefenen", vertelt De Meijer. De Nijkerkse creatieveling belde haar eigen huisarts, huisartsenpraktijk Corlaer, en daar waren ze erg blij met de mondkapjes. ,,Er is momenteel een groot tekort en daar wilden de huisartsen ze heel graag hebben." Inmiddels heeft ze al ruim veertig mondkapjes gemaakt en via via bereikt haar actie steeds meer instanties. ,,Zelfs in de thuiszorg in Amsterdam worden ze nu gebruikt." 

BESCHERMING De Meijer heeft haar mondkapjes voorzien van een extra vakje, waar tissue, keukenrol of een wegwerphandschoen in gedaan kan worden. ,,Daar blijft het virus in zitten. Het stukje tissue kan steeds vervangen worden en de mondkapjes zijn gemaakt van katoen, dus je kunt ze extra heet wassen", legt ze uit. Ze benadrukt wel dat de mondkapjes alleen te gebruiken zijn ter bescherming. ,,Ze zijn bedoeld voor gezonde mensen, ter bescherming van hun gezondheid." 

TASSEN VOL Via de Facebookgroep Coronahulp Nijkerk deed De Meijer afgelopen week een oproep voor stof en elastiek. Maar ze had nooit verwacht dat haar bericht tot zoveel reacties zou leiden. ,,Mensen hangen gewoon tassen vol stof en elastiek aan mijn deur", vertelt de Nijkerkse verrast. Voorlopig kan ze even vooruit, maar ze doet wel een andere oproep aan haar stadsgenoten: ,,Als je instanties kent die wel wat mondkapjes kunnen gebruiken, laat het me weten en stuur me een berichtje via Facebook." 

Ook roept ze anderen op om ook mondkapjes te maken. ,,Hoe meer mensen dit doen, hoe beter. We moeten elkaar in deze tijd echt helpen, en op deze manier kunnen we ons steentje bijdragen." 

Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie