Afbeelding

Nijkerk slaat handen ineen tijdens coronacrisis

17 maart 2020 om 16:11 Maatschappelijk Coronavirus

NIJKERK Door de coronacrisis zitten veel mensen noodgedwongen thuis. Scholen zijn dicht, evenals sportclubs en restaurants. Activiteiten, voor alle mogelijke doelgroepen, zijn geannuleerd. 'Kwetsbare mensen', zoals ouderen met een broze gezondheid, wordt aangeraden om binnen te blijven. Om mensen die vanwege het coronavirus hulp nodig hebben, te koppelen aan mensen die hulp aanbieden, zijn er binnen een paar dagen veel initiatieven in Nijkerk van de grond gekomen.

De redactie van Stad Nijkerk lanceerde zaterdagmiddag de Facebookpagina 'Coronahulp Nijkerk'. In een mum van tijd werden heel veel Nijkerkers lid. De bereidheid om hulp aan te bieden in deze tijd van crisis is groot, bleek uit de vele aanmeldingen.

Omdat een groot deel van de kwetsbare doelgroep niet (heel) actief is op social media, is ook welzijnsstichtring Sigma in deze coronatijd een spin in het web voor iedereen die hulp nodig heeft. Bij Sigma wordt daarom een Adviespunt Corona-hulp ingericht.

Als er in het eigen netwerk, in de straat, via één van de Facebook-groepen of andere bestaande netwerken geen hulp beschikbaar is, kan contact worden opgenomen via het telefoonnummer 033-2474830 of bij drukke lijnen met 06-58798814.

ACTIVITEITEN Veel plekken die normaliter activiteiten aanbieden voor een brede (kwetsbare) doelgroep, hebben hun deuren gesloten. Maandag maakte de bibliotheek bekend dat de drie vestigingen in de gemeente gaan sluiten. Ook Sigma en de Unie van Vrijwilligers stoppen tot 6 april met al hun activiteiten. Daarnaast sloten dagbestedingen en inloophuizen hun deuren. Petra Boessenkool, namens de bibliotheek: ,,Het gaat ons natuurlijk aan het hart, maar gezien alle maatregelen die ook landelijk zijn afgekondigd is dit de enige juiste beslissing”.

Bert de Graaf vult namens de Unie van Vrijwilligers aan: ,,Juist voor ouderen en mensen die buitenshuis zorg krijgen heeft dit grote impact. Ook zij zitten nu noodgedwongen thuis”.

KOPPELEN Afgelopen dagen vond er op initiatief van wethouder Harke Dijksterhuis en Jetty Reker van welzijnsorganisatie Sigma afstemming plaats tussen een groot aantal welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Centrale vraag: hoe zorgen we dat elke hulpvraag in onze gemeente een antwoord krijgt? Jetty Reker, namens Sigma: ,,Het gaat ons dan juist ook om die mensen die niet op social media zitten. Waar kunnen zij hun hulpvraag stellen?”.

STRAAT De samenwerkende organisaties spraken af dat ze bestaande initiatieven niet in de weg willen zitten. Erik Vreekamp, namens HipHelpt, een initiatief van de samenwerkende kerken in Nijkerk: ,,Sterker nog, het zou mooi zijn als straks elke straat in onze gemeente een zogenaamde straatcoördinator heeft. Iemand die even een oogje in het zeil houdt of er in de straat hulp nodig is en de laagdrempelige hulp (het halen van wat boodschappen of het uitlaten van de hond) kan organiseren.” Meld je aan als straatcoördinator via het Adviespunt Corona-hulp: 033-2474830 of 06-58798814. Ook kun je je op de website www.sigma-nijkerk.nl als straatcoördinator laten registeren.

Wethouder Harke Dijksterhuis: ,,Dit zijn ingewikkelde tijden, zeker voor onze ouderen en mensen die van zorg afhankelijk zijn. Laten we met elkaar zorgen dat juist zij deze periode niet vergeten worden. Al was het maar via zo’n mooie, handgeschreven kaart door de brievenbus.''

Naast de genoemde partijen werken ook Platform Nijkerkerveen, Hulpdienst Hoevelaken, de Nederlandse Patiëntenvereniging en de PCOB aan dit initiatief mee.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie