Afbeelding
Pixabay

Gezocht: straatcoördinatoren die hulp in de buurt willen regelen

20 maart 2020 om 13:34 Maatschappelijk

NIJKERK Negen organisaties hebben de handen ineen geslagen om ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen te helpen tijdens de coronacrisis. Mensen die hulp nodig hebben en niemand hebben om die hulp te bieden, kunnen een beroep doen op zogenaamde 'straatcoördinatoren'. Deze aanpak is het afgelopen weekend al in verschillende straten en wijken van de gemeente Nijkerk ontstaan.

De gemeente Nijkerk, de bibliotheek, Sigma, Hulpdienst Hoevelaken, Platform Nijkerkerveen, Unie van Vrijwilligers, HipHelpt (namens de kerken), de PCOB en de Nederlandse Patiënten Vereniging ,,zijn daar heel blij mee'' en hebben een aanpak ontwikkeld. De aanpak moet ervoor zorgen dat er in zoveel mogelijk straten van de gemeente zo'n aanspreekpunt is. 

AANPAK Het idee van de straataanpak is, dat er in iedere straat één persoon is, die hulp in zijn of haar straat kan regelen. Indien nodig met hulp van vrijwilligers van de genoemde organisaties. Die persoon is de straatcoördinator. De hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit boodschappen doen, de hond uitlaten of een maaltijd maken. Ook kun je regelmatig iemand bellen voor een gesprek. De straatcoördinator kan zelf (met anderen uit de buurt) hulp bieden, of contact opnemen met Sigma. Samen zorgen de negen samenwerkende organisaties er dan voor dat de hulp via hun vrijwilligers geregeld wordt.

AANDACHT VOOR HULPAANBOD Wethouder Harke Dijksterhuis vind het ,,heel mooi om te zien hoe snel we als samenwerkende organisaties in Nijkerk de krachten hebben gebundeld. Er is meer dan genoeg hulpaanbod in Nijkerk. Dat zie je ook terug op social media, zoals Facebook. Daar hebben al veel mensen spontaan aangegeven iets te willen doen voor anderen. Dat verliep alleen nog niet gecoördineerd tot nu toe. Het gaat er nu om dat we vraag en aanbod samen brengen. Dat we ook de mensen bereiken die deze hulp goed kunnen gebruiken, maar nog niet van het bestaan af weten. Juist daarvoor zijn die straatcoördinatoren zo belangrijk. Ik hoop dat veel mensen zich aanmelden en dat we snel een grote dekking hebben. Vanaf deze plek wil ik Erik Vreekamp (HipHelpt, namens de kerken) en Friso Berghuis (BRICC) van harte bedanken. Zij zijn degenen geweest die de afgelopen dagen een online dashboard hebben gebouwd waar iedereen kan zien waar straatcoördinatoren gezocht worden. Deze vind je  hier. Grote klasse!". 

Jetty Reker, coördinator van Sigma: ,,Vanaf afgelopen maandag hebben we de handen ineen geslagen. Natuurlijk kennen we vanuit onze eigen organisaties veel mensen. We zien ook de vragen en zorgen die ontstaan, nu bijna alle activiteiten en sociale contacten stil vallen." 

                                                                                                                                

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie