Noah, Danny en Simone Post (v.l.n.r.). ,,Om later problemen te voorkomen is het dringend iets te doen aan bijziendheid bij kinderen."
Noah, Danny en Simone Post (v.l.n.r.). ,,Om later problemen te voorkomen is het dringend iets te doen aan bijziendheid bij kinderen." Maureen van Goethem
Ondernemer in beeld

Nieuw bij Hoflake Optiek: Stellest™ glazen

Zakelijk

HOEVELAKEN Het aantal kinderen dat een bril moet, stijgt immens en maar weinig mensen weten waarom. Kinderen worden steeds vaker bijziend (myopie). Lezen, scrollen en gamen op een device kan schadelijk zijn.

Kinderen die een sterke bijziendheid ontwikkelen hebben, wanneer ze ouder worden, een grotere kans om ernstig slechtziend of zelfs blind te worden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit zoveel mogelijk te voorkomen: meer buiten zijn en minder lang achterelkaar dichtbij kijken, zoals op mobieltjes.

ERFELIJK Om de ontwikkeling van myopie af te remmen heeft glasfabrikant Essilor een glas ontwikkeld: Stellest™. Deze nieuwe glazen zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Hoflake Optiek in Hoevelaken. ,,Myopie (bijziendheid) is vaak erfelijk bepaald’’, vertelt opticien/contactlensspecialist Danny Post. ,,Bijziende ouders krijgen vaak kinderen die ook bijziend zijn. Daarnaast is de 20-20-2 regel belangrijk; na 20 minuten beeldschermwerk of nabij kijken moet er 20 seconden in de verte gekeken worden en is het belangrijk dat kinderen elke dag 2 uur buiten zijn, omdat Vitamine D ook een remmende werking heeft op de groei van het oog. Ook weten we dat kinderen tussen de 6 en 10 jaar die weinig buiten spelen een hogere kans hebben om bijziend te worden.’’

Hoe eerder het bij een kind onder controle is, hoe minder impact het op de lange termijn zal hebben

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat myopie in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op tal van oogaandoeningen en visuele beperkingen in het latere leven. ,,Myopie is een afwijking van het oog,’’ gaat Danny verder. ,,Wat dichtbij is, zie je scherp, maar voorwerpen of personen in de verte zie je waziger. Dit komt doordat het oog te lang is geworden. Er is een bril of contactlens met een min-sterkte nodig om scherp te kunnen zien.’’

Myopie begint meestal in de leeftijd van 6 tot 12 jaar oud. In de tienerjaren neemt dit het meeste toe, de ogen groeien dan het snelst en worden te lang, wat betekent dat je een steeds hogere sterkte kunt krijgen. Soms groeit het oog nog door tot het 25e jaar. Daarna blijft de sterkte meestal stabiel.

KINDVRIENDELIJK Stellest™ brillenglazen vertragen de ontwikkeling van myopie met bijna 70 procent, in vergelijking met enkelvoudige brillenglazen, wanneer ze elke dag ten minste twaalf uur worden gedragen. Daardoor is het nu mogelijk om de toename van bijziendheid onder controle te houden. 

,,Hoe eerder het bij een kind onder controle is, hoe minder impact het op de lange termijn zal hebben. Geen ingrijpende behandeling, maar kindvriendelijk, veilig en gemakkelijk, omdat deze vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen.’’ Deze glazen passen perfect in de nieuwe collecties kindermonturen die regelmatig vervangen en aangevuld worden bij de brillenwinkel in Hoevelaken.

Meer informatie: Hoflake Optiek. De Wiekslag 20, 3871 AS Hoevelaken. Tel.: 033 253 50 19. www.hoflakeoptiek.nl

Door Maureen van Goethem

advertentie