Afbeelding
Regio Foodvalley

Foodvalleycoach helpt agrariërs bij ‘Zicht op de toekomst’

9 september 2020 om 10:44 Zakelijk

NIJKERK Agrariërs in de Foodvalley kunnen met vragen over de toekomst van hun bedrijf deelnemen aan het regionale traject Zicht op de Toekomst. ,,Wil je bijvoorbeeld nog verder ontwikkelen, denk je na over bedrijfsovername of wil je helemaal een andere kant op? In dit traject worden ondernemers geholpen om richting te bepalen voor hun bedrijf”, schrijft het landbouwnetwerk van de regio Foodvalley.

Deelnemer Roel Batterink: ,,Een agrarisch coach stelt de menselijke factor hierin centraal.” Na het succesvolle pilottraject waar volgens de Regio Foodvalley al dertig ondernemers aan deelnamen wordt het project opgeschaald met plaats voor zeventig nieuwe trajecten.

OVERNAME Boer Roel (68) en zoon Rowin Batterink (33) uit Nijkerk zochten contact met het Agroloket voor deelname aan het traject ‘Zicht op de Toekomst’, vanwege hun vraag over de overname van het bedrijf door Rowin. De familie heeft een gemengd biologisch bedrijf met varkens, meelwormen, opfokhennen en groententeelt.

Menselijke factor centraal bij keuzes maken voor het boerenbedrijf

,,Ik wil van het bedrijf af en Rowin wil erop”, vertelt Roel. ,,Wij willen hier blijven wonen en Rowin met zijn gezin ook. We hebben nog twee kinderen en alleen Rowin wilde het bedrijf overnemen. Dat maakte het al gemakkelijker. De oudere broer en een zus helpen zeker en ondersteunen en stimuleren bij de plannen. Dat was ook belangrijk voor ons als familie. Je moet elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen van het bedrijf.”

Zij wilden met een agrarisch coach praten, omdat deze de menselijke factor ook centraal stelt. ,,De gesprekken met de coach werden gaandeweg interessanter en gaven ons steeds meer duidelijkheid. Ook onze echtgenoten gingen aan de slag met hun beeld van de toekomst. We liepen het traject door met het hele gezin. In alle openheid en eerlijkheid”, vertelt Roel. ,,De mening van onze partners is minstens zo belangrijk als degene die het werk uitvoeren.” Rowin vult aan: ,,Privéwensen horen erbij. Dit is juist het punt waarvoor je coaching het hardst nodig hebt; de privé en gevoelsaspecten.”

Privéwensen horen erbij. Dit is juist het punt waarvoor je coaching het hardst nodig hebt

SPECIALISTEN Boeren die willen deelnemen aan Zicht op de Toekomst voeren eerst een vrijblijvend verkennend gesprek met Wim Korsten. Daarna kunnen ze nog zes gesprekken met een coach naar keuze voeren. Korsten is ondernemersadviseur en coach. Hij voert niet alleen het verkennend gesprek, maar bewaakt ook de kwaliteit van de uitvoering en selecteerde de coaches.

Korsten: ,,Zicht op de Toekomst is voor agrarische ondernemers die een vraag hebben waar ze zelf niet uitkomen. Het traject biedt ondernemers begeleiding om tot een antwoord te komen. Een belangrijke voorwaarde is dat mensen er ook zelf mee aan de slag willen. Als een vraag heel technisch, financieel, fiscaal of juridisch is, is specialistische kennis de betere weg. Maar veel van die vragen worden voorafgegaan door een keuzeproces. Bij dit proces past de inzet van een coach. Overigens werken we binnen Zicht op de Toekomst samen met specialisten zodat we tussentijds of na afloop kunnen doorverwijzen.”

Meer informatie en aanmelden op www.landbouwnetwerkregiofoodvalley.nl, agroloket@landbouwnetwerkregiofoodvalley.nl of tel. 088-8886633. Agroloket Regio Foodvalley wordt mogelijk gemaakt door Landbouwnetwerk Regio Foodvalley. Het traject Zicht op de Toekomst wordt ondersteund door het Landbouwnetwerk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie