Airco's bieden volgens Kristiaan Klok veel meer voordelen dan de meeste mensen denken.
Airco's bieden volgens Kristiaan Klok veel meer voordelen dan de meeste mensen denken. Veral

‘Een airco is veel zuiniger dan centrale verwarming’

Wonen

NIJKERK Het beeld dat airco’s milieubelastende energieslurpers zijn, is achterhaald. Anno nu voldoen ze aan alle duurzaamheidseisen. En ook het energieverbruik kan nog een stuk klimaatvriendelijker door de airco te koppelen aan zonnepanelen, zegt Kristiaan Klok van AircoGarant in Nijkerk. Airconditioners bieden volgens Klok veel meer voordelen dan de meeste mensen denken. ,,Het zijn multifunctionele apparaten waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren.”

In de afgelopen jaren is er een duidelijke stijging in de verkoop van elektrische airco’s te merken, want een temperatuur van 24 graden en hoger is voor Nederlanders al snel te warm, signaleert Klok. ,,Wat veel mensen niet weten is dat een airco ook uitstekend duurzaam kan verwarmen in de koude maanden. Mijn eigen huis wordt uitsluitend door airco’s op een aangename temperatuur gehouden, het hele jaar door. In combinatie met zonnepanelen verbruik ik mijn eigen, door de zon opgewekte energie, voor het klimaatneutraal verwarmen of koelen van alle ruimtes in mijn huis. Een airco verwarmt je woning bovendien een stuk zuiniger dan een centrale verwarming.”

Zo kun je dus thuis warmte in de winter en verkoeling in de zomer op een energiezuinige wijze reguleren. Daarvoor kun je kiezen uit diverse modellen, zoals split-unit airco’s die fluisterstil zijn en in elk seizoen voor een aangenaam binnenklimaat op kantoor of in huis zorgen. 

SINGLE SPLIT OF MULTI SPLIT ,,Een airco werkt volgens het principe van drukverschil en luchtcirculatie”, legt Kristiaan Klok uit. ,,Airco’s bestaan uit twee delen, het zogeheten splitsysteem met een binnenunit en een buitenunit. Je kunt een airco vergelijken met een energiezuinige warmtepomp. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. De binnenunit zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.”

Wanneer je je totale woning wilt koelen en verwarmen kun je ook kiezen voor een multi split systeem, geeft Klok aan. ,,Hierbij worden er meerdere binnenunits geïnstalleerd die zijn gekoppeld aan één buitenunit, zodat je meerdere kamers kunt koelen of verwarmen. Een airco met één binnenunit heet een single split, een airco met twee of meer binnenunits heet een multi split.”

LAGE ENERGIENOTA Bij het kiezen van het juiste aircosysteem spelen veel factoren een rol, weet Klok. ,,Wanneer je in de zomer een heerlijk koel en in de winter een behaaglijk warm huis wilt hebben, is een split unit airco voordelig en blijft je energienota laag. De energiebron, het verbruik, de oppervlakte en de ligging van de ruimte die de airco moet koelen of verwarmen zijn bepalend voor de keuze die je maakt als je een airco wilt aanschaffen. 

VEEL OF WEINIG GELUID Maar ook het aantal decibellen dat een airco produceert is vanzelfsprekend belangrijk. Wanneer een airco veel geluid maakt, komt dat uiteraard niet ten goede aan je concentratie of nachtrust. Dat speelt bij particulieren heel erg mee, maar ook voor bedrijven is dat een reden om bij AircoGarant juist wel of niet voor een bepaalde airco te kiezen. Over dit en nog veel meer kan ik zowel particulieren als bedrijven natuurlijk uitgebreid adviseren.”

Aangeboden door: AircoGarant

advertentie