Afbeelding
Google Maps

Plan voor nieuw gebruik van Huize de Brink

Religie

NIJKERK Stichting Streams mag de begane grond van Huize de Brink in principe gebruiken om een (t)huis te creëren waar mensen 'elkaar en God onbevangen kunnen ontmoeten. Een plek waar muren en verschillen wegvallen en waar 'elkaar versterken' centraal staat'.

Wijnand Kooijmans

Huize de Brink is sinds 1 januari 2016 eigendom van de Stichting Streams. Daarvoor was het eigendom van de gemeente en deed het dienst als creativiteitscentrum. De bestemming is daarna gewijzigd in 'Wonen.' Het college van burgemeester en wethouders is bereid mee te werken aan het verzoek van de stichting de begane grond te mogen gebruiken voor maatschappelijke activiteiten en daarbij ondersteunende horeca.

[ONDERDAK] Streams heeft niet het plan woonruimte te bieden aan mensen met een ondersteuningsvraag. Wel aan zelfredzame mensen die tijdelijk een veilig onderdak nodig hebben. Op grond van het huidige bestemmingsplan is dat toegestaan. Gebruik wordt vooral gemaakt van de verdiepingen in het pand. Indien de regels worden overtreden kan de gemeente handhavend optreden.

Op de benedenverdieping wil Streams een ontmoetingsplek vestigen waar iedereen welkom is, ongeacht geloof, cultuur, leeftijd, geslacht en persoonlijkheid. Men wil hiermee een maatschappelijke functie vervullen voor zowel de stad Nijkerk als daarbuiten. De basis is het christelijke geloof.

[PANDEN] Voor het versterken van de Nijkerkse gemeenschap heeft Streams enkele panden in de binnenstad of net daarbuiten aangekocht. Hieronder De Brink. In samenspraak met de gemeente wil men cultureel waardevolle panden open houden voor de Nijkerkers. Op de eerste verdieping van Huize de Brink woont een echtpaar dat als bestuurders is verbonden aan de stichting. Zij zullen als huisvader en -moeder voortdurend aanwezig zijn.

Voor het realiseren van het doel wordt de begane grond met een oppervlakte van 240 vierkante meter opnieuw ingedeeld. Onder meer komt er een huiskamer als sfeervolle warme ontmoetingsplek. Een koffiehuis met keuken en bar. Er komt een open haard en een praattafel. Er worden koffie, thee en licht alcoholische dranken geserveerd en streekproducten. Live cooking en het nuttigen van een maaltijd is ook mogelijk. Tevens komt er een terras van veertig vierkante meter.

[RUST] Er komt een bezinningsruimte waar rust, ruimte en ontspanning sleutelwoorden zijn en waar men ook creatief bezig kan zijn. De bibliotheek gaat bestaan uit een ruimte met lange tafels en stoelen om rustig te kunnen lezen, schrijven of een gesprek te voeren. De ruimte kan tevens worden gebruikt als vergaderruimte of (net)werkplek.

Volgens de gemeente kunnen de benodigde parkeerplaatsen op eigen terrein worden gerealiseerd. Tegen het toevoegen van de horecafunctie bestaan bij het college evenmin bezwaren. Het perceel is ruim en op flinke afstand van het centrum.

advertentie