Afbeelding
Pixabay

College houdt vast aan hondenbeleid: overal in Nijkerk aanlijn- en opruimplicht

21 maart 2023 om 17:16 Politiek

NIJKERK Ondanks verschillende meningen binnen de raad houdt het college van burgemeester en wethouders vast aan het oorspronkelijke voorstel rond de aanpassing van het hondenbeleid. Dat betekent dat overal in de gemeente een aanlijn- en opruimplicht geldt. 

Een uitzondering geldt voor de hondenlosloopgebieden waar de hond mag loslopen maar waar wel een opruimplicht geldt. Hier moet de poep wel worden opgeruimd. Deze boodschap is uit te leggen, na te leven en te handhaven, zo zegt wethouder René Windhouwer. Op de plekken waar nu een uitlaatstrook is, plaatst de gemeente een speciale hondenpoepafvalbak. 

VARIANT

Naar aanleiding van de discussie in de raad is er door het college wel een vijfde variant toegevoegd aan het voorstel. Hierin handhaaft de gemeente de honden-uitlaatstroken. Nadeel hiervan is, zo wordt gesteld, dat de (stank)overlast en onduidelijkheid met betrekking tot de regels blijft bestaan. Ook handhaven is dan lastig. In deze variant worden wel extra afvalbakken geplaatst. 

HONDENBELASTING

Wel gaat met de raad worden besproken hoe de opbrengsten van de hondenbelasting meer in evenwicht kunnen worden gebracht met de daadwerkelijke kosten die voor honden worden gemaakt. Hiertoe heeft de raad in november 2018 een motie aangenomen van de Lokale Partij. Volgens wethouder Windhouwer bestaat er nog steeds draagvlak voor het heffen van hondenbelasting.

EXTRA KREDIET

Het verschil van inzicht over de wijziging van het honden-uitlaatbeleid heeft er volgens Windhouwer wel voor gezorgd dat de invoering van het nieuwe beleid met een jaar is uitgesteld. Voor het uitvoeren van het hondenuitlaatbeleid is een extra krediet nodig van 242.000 euro en daarnaast jaarlijks een extra structureel bedrag van 44.000 euro. 

Indien de raad akkoord is, gaat de gemeente in het eerste kwartaal van 2024 de markeringen verwijderen voor de honden-uitlaatstroken en worden de hondenpoepafvalbakken geplaatst. In het tweede kwartaal van 2024 en 2025 worden ieder jaar vijf hondenlosgebieden ingericht.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie