Nieuwe regels voor het uitlaten van honden en de hondenafvalbakken, worden onder meer met bewoners besproken.
Nieuwe regels voor het uitlaten van honden en de hondenafvalbakken, worden onder meer met bewoners besproken. Henk Hutten

Inwoners mogen meepraten over Nijkerks groenbeleid

1 december 2019 om 08:31 Politiek

NIJKERK Bewoners vragen om mee te schoffelen als het gaat om het onderhoud van het openbaar groen vindt wethouder Nadya Aboyaakoub te ver gaan. Maar het is wel van belang om van hen te horen waar bijvoorbeeld een picknicktafel moet komen.

Wijnand Kooijmans

Met die insteek gaat de wethouder de boer op om te komen tot een nieuwe visie voor het beheer van de openbare ruimte. Dat moet de bouwstenen opleveren voor de visie die in april volgend jaar door het college van burgemeester en wethouders wordt vastgesteld. Daarna is het woord aan de gemeenteraad die in mei of juni het uiteindelijke besluit neemt.

ENQUÊTE De gesprekken worden in januari en februari gevoerd. Daarnaast komt er een digitale enquête waaraan alle inwoners kunnen deelnemen. Per kern komt er een openbare bijeenkomst waar ook iedereen haar of zijn zegje kan doen. Het gaat het college niet alleen om aandacht voor de inrichting en het groen maar ook om sociale onderdelen, zoals spelen, bewegen, sporten en ontmoeten.

In de visie moet het mogelijk worden per kern of wijk andere keuzes te maken. Leidend is wel dat de nieuwe visie niet meer geld vraagt dan dat de gemeente op dit moment aan de inrichting en onderhoud van de openbare ruimte besteed. Dat is een bedrag van rond de 4,8 miljoen euro per jaar.

HONDENPOEP In het geheel worden ook de nieuwe regels voor het uitlaten van honden en de hondenafvalbakken. Iedereen die een hond uitlaat moet een opruimmiddel bij zich hebben en is verplicht de poep op te ruimen. Er zijn echter hondenuitlaatstroken en losloopgebieden met en zonder opruimplicht.

Inwoners geven nu al te te kennen dat het verwarrend is waar het opruimen wel of niet verplicht is. Er zijn veel meldingen van burgers deze zich ergeren aan poep in het gazon. Dat heeft ertoe geleid dat er hondenafvalbakken zijn geplaatst.  Het college wil nu weten wat de inwoners vinden van de nieuwe regels en of deze kunnen worden verbeterd. Uiteindelijk moet het nieuwe beleid er toe leiden dat het aantal klachten over het uitlaten van honden en de overlast van hondenpoep de komende drie jaar jaarlijks met tien procent afneemt.

GESPREK De gemeente gaat ook in gesprek met de top tien van betrokken inwoners, die de gemeente vaak gevraagd en ongevraagd met vragen en opmerkingen over de openbare ruimte benaderen. Leerlingen van de basisscholen in de groepen 6, 7 en 8 in alle kernen wordt gevraagd wat ze van hun speelplekken vinden en wat zij dat anders moet. Welke onderdelen aan bod komen worden door de inwoners zelf vastgesteld.

De kinderen wordt ook gevraagd welke ideeën zij hebben over buiten spelen en wat zij graag zien op speelplekken in hun buurt. Opzet is dat leerlingen en leerkrachten samen komen in een grote ruimte op school. De leerlingen maken zelf een tekening met thema's, voorzieningen en speeltoestellen die zij belangrijk en mooi vinden op een speelplek. Uiteindelijk stemmen leerlingen op hun favoriete ideeën en stellen een top drie samen.

advertentie
advertentie