Afbeelding
Arjen Gerritsma

Nijkerk gaat lokale gebiedsagenda opstellen voor landelijk gebied

14 maart 2023 om 11:30 Politiek

NIJKERK In de omgevingsvisie Nijkerk is opgenomen dat er een lokale gebiedsagenda voor het landelijk gebied wordt opgesteld. Dit is gedaan mede op voorstel van LGTNO Noord afdeling Gelderse Vallei. Het programma is bedoeld als lokale uitwerking van regionale, provinciale en nationale doelstellingen maar biedt, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, ook mogelijkheden om specifieke doelen te formuleren en wensen inzichtelijk te maken.

De vraag die aan de orde komt is wat de gemeente wil met het landelijk gebied. Zo moet antwoord worden gegeven op de vraag wat de gevolgen zijn van de beëindigingsregeling vanuit het Rijk voor de boeren als zij sloopmeters willen inzetten voor het realiseren van woningen in het buitengebied. Maar ook om wordt gegaan met het – op maat – toestaan van verdienmodellen, zoals lichte horeca, recreatie en energieopwekking in het buitengebied. 

Voordat het college verdere stappen onderneemt richting een lokaal gebiedsgericht programma, wil het eerst een overzicht creëren vanuit een lijst reeds lopende projecten en initiatieven die aansluitend op het regionaal perspectief landelijk gebied (RPLG). De lokale gebiedsprogramma’s kunnen, zo stelt het college, ook dienen als kader voor de diverse ‘losse’ initiatieven en projecten die al lopen. Het gaat dan om plannen ten behoeve van agrarisch natuurbeheer en het beleid rond ‘boerderijmolens’.

PARTNER

Aangegeven wordt dat, omdat in de gemeente Nijkerk het grootste deel van het landelijk gebied in gebruik is door agrarische ondernemers, zij een belangrijke partner zijn in het proces om tot een lokale gebiedsagenda te komen. Mede omdat de landbouw ook in belangrijke mate van invloed is op de kwaliteit van het landelijk gebied. 

Dat is de reden dat de gemeente in gesprek is met LTO en andere belangenorganisaties. Aangegeven wordt dat in de komende tijd veel van de agrariërs wordt gevraagd en men om die reden als gemeente graag duidelijk wil zijn over wat men vanuit de rol van de gemeente wel en niet kan bieden. Naast de agrariërs zijn ook partijen als het waterschap, het collectief Veluwse grondeigenaren en natuurorganisaties van belang.

GROTE OPGAVEN

Het uiteindelijk resultaat gaat, zo geeft het college aan, verder dan alleen het herstel van de waterhuishouding, bodem, biodiversiteit, de landbouwtransitie en het behalen van meetbare resultaten voor het stikstofprobleem. Ook het halen van de doelstellingen om te bouwen, de energietransitie, mobiliteit en het realiseren van economische doelstellingen worden door het college gezien als grote opgaven.

Omdat de beschikbare fysieke ruimte binnen de gemeente Nijkerk beperkt is en iedere opgave een eigen ruimtebeslag vraag, komt er, zo is de overtuiging van het college, een druk te staan op het landelijk gebied. Dat maakt het noodzakelijk hier integraal naar te kijken. De inzet is mensen te faciliteren in wonen, recreëren en werken zonder het DNA van het gebied uit het oog te verliezen. Mede omdat ook de groei van Vathorst zorgt voor een grotere recreatieve druk op het landelijk gebied van Nijkerk. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie