Hoeve Sparrendam in Hoevelaken is één van de evenementenlocaties van de TeKa Groep.
Hoeve Sparrendam in Hoevelaken is één van de evenementenlocaties van de TeKa Groep. TeKa Groep

Gemeente werkt aan nieuw bestemmingsplan voor horeca-activiteiten Hoeve Sparrendam

12 november 2022 om 19:43 Politiek

NIJKERK Door de gemeente Nijkerk wordt gewerkt aan een voorontwerp bestemmingsplan dat de horeca-activiteiten van Hoeve Sparrendam aan de Veenwal in Hoevelaken moet legaliseren. Deze zijn nu nog in strijd met de huidige bestemming ‘maatschappelijk’ en de nadere bestemming ‘expositieruimte.’

Voor het plan definitief het levenslicht ziet wordt de gemeenteraad nu al geïnformeerd over de plannen. Dat is een gevolg van het feit dat de raad naar aanleiding van het bestemmingsplan ‘Van Dijkhuizenstraat ongenummerd’ in Nijkerkerveen heeft aangegeven vroegtijdig geïnformeerd te willen worden over bestuurlijk of maatschappelijk gevoelige bestemmingsplan. Het plan voor Hoeve Sparrendam wordt als zodanig beschouwd.

PARTYSERVICE De gemeente, omgevingsdienst en de brandweer hebben in de afgelopen drie decennia vooruitgelopen op een legalisering van de horeca-activiteiten. In 1994 gaf het college van burgemeester en wethouders de toenmalige eigenaar al te kennen dat de partyservice ten behoeve van eigen klanten in samenhang met exposities en concerten werd toegestaan. In 1996 gevolgd door een vergunning brandveilig gebruik. Inmiddels is de Hoeve eigendom van de Teka Groep die in 2013 een drank- en horecavergunning is verstrekt. Dat ging gepaard met het principebesluit om de horeca-activiteiten te legaliseren. Een besluit hierover bleef echter uit.

OPGAVE Daarna was het streven om de legalisering van de horeca-activiteiten mee te nemen in het bestemmingsplan ‘Buitengebied Nijkerk 2017’. Dit bleek echter een te complexe opgave. Het inmiddels opgestelde voorontwerp bestemmingsplan wordt gezien als nog niet rijp om ter inzage te worden gelegd. Onder meer moet er nog een foutloos en adequaat akoestisch onderzoek industrielawaai worden ingeleverd. Ook moet er een goede beschrijving komen van de cultuurhistorie van en het landschap rondom Hoeve Sparrendam met aandacht voor het Hoevelakense Bos en moet er een plan komen voor de landschappelijke inpassing van het parkeerterrein bij de Hoeve.

OPLOSSING Ook moet er een oplossing komen van het gevaar bij calamiteiten van de smalle Veenwal, die de enige ontsluitingsweg vormt naar de Hoeve. Het voorkomen van onevenredige geluidshinder en de veiligheid bij calamiteiten zijn de twee belangrijkste issues die nog spelen. Aan het opstellen van een bestemmingsplan wordt gewerkt vanaf begin 2021.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie