Gemeenteraad in de fout met bestemmingsplan buitengebied

1 februari 2019 om 11:29 lokaal

HOEVELAKEN De gemeenteraad van Nijkerk is in de fout gegaan met de bestemming van het bedrijf Q-Tronic in Hoevelaken. Dat blijkt uit de uitspraak van de Raad van State waarbij het bezwaarschrift van het bedrijf gegrond is verklaard.

Wijnand Kooijmans

Door de raad zijn de activiteiten geschaard onder de bestemming bouwbedrijf. In werkelijkheid treedt Q-Tronic echter op als ontwikkelaar, importeur en vertegenwoordiger van elektronica en batterijvoedingen voor voer- en vaartuigen. Daarmee kan, zo vindt het hoogste Nederlandse rechtscollege, niet als bouwbedrijf worden aangemerkt. Op dit punt heeft de raad het bedrijf niet correct bestemd in het bestemmingsplan.

BELANG De Raad van State vindt ook dat het bedrijf belang heeft bij een snel herstel van de gemaakte fout. Ook wordt aangegeven dat niet eerst een nieuw ontwerpbestemmingsplan ter inzage moet worden gelegd. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels aangegeven te verwachten dat de noodzakelijke wijziging in april of uiterlijk mei in de raad kan worden behandeld. Dat geldt ook voor enkele andere zaken waarin de gemeenteraad, zo vindt de Raad van State, in de fout is gegaan bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Dat betreft onder meer de milieucategorie waarin een bouwbedrijf is geplaatst. Volgens de raad is hier sprake van een kleinschalig aannemersbedrijf met werkplaats. De oppervlakte van het bedrijfsgebouw mag dan maximaal 566 vierkante meter bedragen. Het bedrijf is om deze reden ingedeeld in de zogenoemde milieucategorie 2.

BESLUIT De Raad van State kent het bedrijf echter een zwaardere milieucategorie waarom ook door de eigenaar was gevraagd. In het geldende bestemmingsplan bestaan de werkzaamheden van het bedrijf onder meer uit onderhoudswerkzaamheden en nieuwbouw. Dat maakt, zo vindt het rechtscollege, ook de gronden buiten de bedrijfsgebouwen moeten worden meegerekend bij de bepaling van het bedrijfsoppervlak. Ook hier moet de gemeenteraad een aangepast besluit nemen.

LANDGOED IN ONGELIJK De eigenaar van een landgoed binnen de gemeente Nijkerk wordt door de Raad van State wel in het ongelijk gesteld. Volgens hem is ten onrechte een agrarisch bouwblok uit een eerder bestemmingsplan weggestreept door de gemeenteraad. In zijn bezwaar geeft hij aan het landgoed verder te willen ontwikkelen en daarvoor een bestemming nodig is die recht doet aan de maatschappelijke betekenis en de potentie van het landgoed. Volgens hem heeft daarover onvoldoende overleg plaatsgevonden.

NATURA2000 Volgens de Raad van State klopt het dat de bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn afgenomen ten opzichte van het plan uit 1975. De gronden zijn echter inmiddels aangewezen als Natura2000 gebied en heeft, zo wordt geconcludeerd, de gemeenteraad nu terecht meer waarborgen willen bieden voor het behoud van natuur- en landschapswaarden. Tevens speelt mee dat het rechtscollege vindt dat aan een geldend bestemmingsplan geen blijvende rechten kunnen worden toegekend.

De raad heeft bovendien het plan vastgesteld aan de hand van op dat moment bekende gegevens. Er bestond echter op dat moment geen concreet plan voor het landgoed bij de raad. Dat betekent dat de raad terecht daarmee ook geen rekening heeft gehouden.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie