Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

‘Verkoop van gronden Didam heeft gevolgen voor gemeente Nijkerk’

18 juli 2022 om 12:00 Politiek

NIJKERK De uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Didam over de verkoop van gronden heeft ook gevolgen voor de gemeente Nijkerk. Die worden, zo stelt het college van burgemeester en wethouders, meegenomen in het nieuw op te stellen Grondbeleid. De zaak had betrekking op het eenzijdig verkopen van gronden door gemeenten aan één partij, zonder dat anderen de kans kregen deze gronden ook aan te kopen. Er werd geen openbare inschrijving gehouden.

Door Wijnand Kooijmans

Door de uitspraak zijn er beperkingen gesteld aan de contractsvrijheid van de overheid bij de verkoop van onroerende zaken. Uit het gelijkheidsbeginsel vloeit voort dat overheden gelijke kansen moeten bieden door een selectieprocedure te doorlopen aan de hand van objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Hierdoor wordt een onderhandse verkoop onmogelijk.

Er geldt wel een uitzondering. Dan moet volstrekt duidelijk zijn dat er slechts één serieuze gegadigde is. Dit moet wel tijdig voor de verkoop bekend worden gemaakt en duidelijk moet zijn waarom er maar één serieuze gegadigde is.

DIDAM-PROOF Vooruitlopend op de nieuwe nota wordt via de notitie Bouwstenen voor een Didam-proof grond(uitgifte)beleid al ingespeeld op de uitspraak van de Hoge Raad. De notitie biedt het college de ruimte Didam-proof te handelen. In de nota wordt uiteindelijk ook aandacht besteed aan de leesbaarheid van het beleid. De notitie is puur vanuit een juridische invalshoek geschreven om foutief handelen te voorkomen.

De kaders uit de notitie zijn al getoetst en aangepast op de lopend projecten binnen de gemeente. Hieruit komt naar voren dat voor een groot deel van de projecten er geen nadelige consequenties zijn. Wel moeten voor de uitgifte van bedrijfskavels spelregels worden opgesteld die Didam-proof zijn. Tot die door het college zijn vastgesteld, worden geen nieuwe reserveringen van bedrijfskavel afgegeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie