Afbeelding
Archief

Derde uitslag poll Kiezen voor Nijkerk: Bouwen krijgt de hoogste prio

29 november 2021 om 11:46 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK In de derde tussenstand van de verkiezingspoll, die het samenwerkingsverband Kiezen voor Nijkerk heeft uitgezet, is het duidelijk dat ’Bouwen en wonen’ hoog op de prioriteitenlijst staat van de inwoners.

’Openbare orde en veiligheid’ is het tweede belangrijke aandachtspunt en ’Duurzaamheid en klimaat’ staat op de derde plaats. Een kleine greep uit de opmerkingen van de invullers van de poll:

- ,,Woningnood en het probleem van het kopen van huizen door mensen die van ‘buiten’ komen en ruim overbieden op koopwoningen. Het is natuurlijk een landelijk probleem maar speelt ook sterk in Nijkerk.”
- ,,Veel te weinig woningen voor inwoners van gemeente Nijkerk zelf.”
- ,,Hoevelaken veroudert, de jongeren worden weggejaagd omdat er geen betaalbare koop en huurwoningen (geen sociale huur want als je werkt verdien je daar al te veel voor maar voor koop weer te weinig) voor ze zijn.”
- ,,Het tekort aan woningen is tot onaanvaardbare aantallen opgelopen. Veiligheid Paasbos verdient bijzondere aandacht.”
- ,,Alle onderwerpen zijn belangrijk, maar bouwen en wonen voor ouderen en ook jongeren zijn in samenhang met beleid voor ouderen en jongeren echt belangrijk. Een eigen woonplek is een veilige plek om van daaruit deel te nemen in de samenleving.”
- ,,Er zouden in het centrum meer appartementen gebouwd moeten worden voor ouderen zodat huizen vrij komen voor jongeren.”


WOONVISIE De ideeën en doelstellingen van de gemeente staan uitgebreid beschreven in de woonvisie 2020+. In dat document staat onder meer het volgende over de snelheid van bouwen: 

- Door in de komende jaren vooral te bouwen voor de lokale vraag, komen we tegemoet aan de kwantitatieve woningbehoefte van onze inwoners. Door voldoende woningen te bouwen (gemiddeld 200-250 woningen per jaar) dragen we bij aan de betaalbaarheid van de woningen.
- We hebben de doelstelling om ten minste 75 sociale huurwoningen gemiddeld per jaar te realiseren.
- We continueren het uitgangspunt van 35% sociale woningbouw bij nieuwbouw. Minimaal 30% hiervan moet gerealiseerd worden als sociale huurwoning. Maximaal 5% wordt gerealiseerd als sociale koopwoning.”

Bij de bouw van de tijdelijke woningen naast het zwembad is onlangs duidelijk geworden dan het aantal inschrijvingen vele malen groter was dan het aantal units dat beschikbaar komt.

De zorgen van de inwoners van Nijkerk zijn duidelijk aangegeven: bouw snel meer woningen voor de mensen die het nodig hebben en zeker voor de mensen uit Nijkerk zelf. Of de woonvisie 2020+ voldoende basis en snelheid biedt om daaraan tegemoet te komen wordt een interessant onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.  

Meer nieuws in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vind je op www.stadnijkerk.nl en op het platform Kiezen voor Nijkerk. Laat ons ook weten wat jij belangrijk vindt binnen de lokale politiek! Vul hier de poll in.

advertentie
advertentie