Afbeelding
VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNA

Voormalige Eiken Schuur in Hoevelaken maakt plaats voor woningen

16 november 2021 om 15:50 Nieuwbouw

HOEVELAKEN Het terrein van de voormalige Eiken Schuur in Hoevelaken gaat ingevuld worden met woningen. De raad wordt voorgesteld hiervoor de kaders vast te stellen. Het gaat om de bouw van maximaal 47 woningen, waarvan er 21 worden gerealiseerd als sociale huurwoning. 

In het verleden hebben op de betreffende plek twee woningen gestaan en een meubelhandel. Daarvan is inmiddels één woning al afgebroken. In het plan wordt de hoogte ingegaan. Volgens wethouder Wim Oosterwijk is dat op deze locatie ook mogelijk: het betreft een terrein aan de entree van Hoevelaken. Daaraan dankt het plan ook de naam Poort naar Hoevelaken.

COMPENSATIE De extra huurwoningen zijn een compensatie voor het plan het Spaanse Leger. Hierin wordt afgeweken van de 35 procent sociale woningbouw. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierbij de toezegging gedaan dat compensatie elders plaatsvindt. Op dit moment wordt ook nog gekeken of extra huurwoningen kunnen worden gerealiseerd op andere locaties in de gemeente, zoals de nog te ontwikkelen locatie Bronswerk.

VERHUUR De verhuur gaat geregeld worden door de Woningstichting Nijkerk. Het plan voorziet in de bouw van een appartementencomplex van maximaal vijf lagen met een kap. De hoogte van de woningbouw in het plangebied bedraagt verder twee lagen met een kap aan de zijde van de Westerdorpsstraat en het Mulderslaantje. Hiermee wil men een passende overgang naar de omliggende bebouwing realiseren.


Foto: VAN BOKHORST ARCHITECTEN BNA

Het gebied kent een entree van de Westerdorpsstraat en wordt ontsloten op het Mulderslaantje. Door de initiatiefnemer wordt overleg gevoerd met de omwonenden, zodat hun belangen zorgvuldig vorm worden gegeven.

ENTREE Initiatiefnemer is grond- en vastgoedeigenaar Bouwbedrijf Schoonderbeek, dat de gronden in bezit heeft. Het ontwerp is opgesteld door Van Bokhorst architecten. De commissie ruimtelijke kwaliteit heeft aangegeven dat er sprake is van een ruimtelijke en functionele impuls voor het gebied dat tot nu toe wordt gezien als geen representatieve entree van Hoevelaken. Schoonderbeek realiseert ook woningen in de tweede fase van het Spaanse Leger. Dat heeft geleid tot de overeenstemming over de extra sociale huurwoningen.

PARKEREN Het parkeren gaat plaatsvinden op het binnenterrein. Verwacht wordt dat de woningbouw leidt tot 300 tot 350 autobewegingen per dag. Maar omdat de huidige bestemming al detailhandel, bedrijfsmatige activiteiten en wonen toestaat wordt niet verwacht dat de hoeveelheid verkeer sterk toeneemt ten opzichte van de huidige situatie.

Het plan past binnen de Woonvisie zoals deze door de gemeenteraad van Nijkerk is vastgesteld. Met de initiatiefnemer wordt een overeenkomst gesloten waarin wordt vastgelegd dat alle kosten voor de ontwikkeling van het plan voor zijn rekening komen. Ook moet de initiatiefnemer een bijdrage leveren aan de bovenwijkse voorzieningen en eventuele planschade betalen.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie