Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Leerlingen in de raadszaal: kleine meerderheid kiest voor vuurwerkverbod

8 november 2021 om 18:00 Politiek

NIJKERK Een kleine meerderheid van de derdejaars leerlingen van het Aeres College in Nijkerk kiest voor een vuurwerkverbod, maar ziet wel graag een vuurwerkshow op een centrale locatie. De leerlingen waren maandag te gast in de raadszaal van het stadhuis om in het kader van het project ‘Wegwijs’ kennis op te doen van de lokale politiek. 

Burgemeester Gerard Renkema deed het openingswoord en werd geconfronteerd met de vraag van de leerlingen hoe hij denkt over het coronavaccin. ,,Hoe lang hebben we”, was het enigszins verzuchtende antwoord. Maar duidelijk is dat Nijkerks eerste burger voor het vaccineren is, omdat de gevolgen dan minder erg zijn. Bovendien kan dan worden voorkomen dat andere zorg aan mensen die dat nodig hebben, wordt uitgesteld. Maar burgemeester Renkema begrijpt dat er mensen zijn die daar anders over denken.

VUURWERKVERBOD Belangrijk onderdeel was het debat tussen de leerlingen over het eventueel instellen van een vuurwerkverbod in de gemeente Nijkerk. Aan de hand van hun meningen hadden ze hiervoor vooraf partijen samengesteld. De grootste partij, de ondernemers, wilde dat de handel in vuurwerk blijft bestaan. De milieupartij van drie leden vond dat het afsteken van vuurwerk slecht is voor het milieu, maar hekelde ook dat het afval niet wordt opgeruimd. De Boerenpartij vond dat het afsteken van vuurwerk de dieren te veel stress oplevert. Bovendien eten dieren soms het afval op, wat slecht voor hun gezondheid is. Waar de jongerenpartij weer tegen een vuurwerkverbod was. 

Over en weer bestookten de jeugdpartijen elkaar met kritische opmerkingen

Over en weer bestookten de jeugdpartijen elkaar met kritische opmerkingen, zoals hoe het niet mogen afsteken van vuurwerk moet worden gecontroleerd. De suggestie om met auto’s het buitengebied in te gaan werd afgewezen omdat dit ten koste gaat van de controle in de bebouwde kom. Anderen wilden toch wel graag de kick van het afsteken van vuurwerk behouden. 

VUURWERKSHOW Een centrale vuurwerkshow kreeg maandag de handen van een kleine meerderheid op elkaar. Waar met name de Boerenpartij toch wel erg vasthield aan het afschieten van carbid. Ries van Elteren (De Lokale Partij) mocht eventjes voor wethouder spelen en gaf aan dat het college van burgemeester en wethouders alle opties nog eens tegen het licht gaat houden.

VRAGEN Ondanks dat een video over de lokale politiek niet kon worden vertoond, bleken meerdere leerlingen toch vrij veel van de lokale politiek af te weten. Al struikelde een deel van hen direct over de eerste vraag of om de vier jaar gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De vraag hoeveel geld de gemeente jaarlijks uitgeeft werd door een leerling beantwoord met 90 miljoen. Met een werkelijk bedrag van 102 miljoen zat hij niet al te veel uit de richting. De meesten waagden zich echter niet aan een gokje.

De leerlingen gaven aan het nodige te hebben opgestoken, maar de les ook als leuk te hebben ervaren. Of de oproep van de burgemeester om later ook de politiek in te gaan een vervolg krijgt, moet wel worden afgewacht. Voorlopig duurt het nog drie tot vier jaar voor de leerlingen zelf mogen stemmen. Op die toekomst zijn ze in ieder geval al wel een beetje voorbereid door de les.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie