Afbeelding
Harry Koelewijn

Leerlingen krijgen op het stadhuis les over lokale democratie

28 oktober 2021 om 16:09 Politiek

NIJKERK In de periode van maandag 8 tot en met woensdag 17 november komen groepen derdejaarsleerlingen van het vmbo en het praktijkonderwijs naar de raadzaal in het stadhuis. Zij doen mee aan het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad van Nijkerk. In de les leren zij over de lokale democratie en ontmoeten ze een raadslid of collegelid. 

In totaal komen 20 groepen met leerlingen van het Corlaer College, Aeres VMBO Nijkerk en Accent Praktijkonderwijs naar het stadhuis. Hun eigen docent verzorgt in de raadzaal een les over hoe de lokale democratie werkt. Met filmpjes, een quiz en een spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en op welke manieren inwoners invloed kunnen uitoefenen. Bij elke les is een raadslid of wethouder aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden en te vertellen over hoe het werkt in de gemeente.

LAAGDREMPELIG De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. Het programma ‘Wegwijs’ is ontwikkeld in goede samenwerking met de docenten van de betrokken scholen. Dit jaar doen er twintig klassen mee aan het project. De leerlingen maken op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) democratie omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het spel in de raadzaal zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit.

Als de omstandigheden het toelaten, krijgen veel leerlingen uit Nijkerk de kans om met school een kijkje te nemen in het stadhuis. Voor leerlingen in groep 8 van de basisschool organiseert de gemeenteraad al jaren ‘de Jeugdgemeenteraad’. Voor het derde leerjaar van het vmbo/praktijkonderwijs is het project ‘Wegwijs’.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie