Matthias Blankesteijn.
Matthias Blankesteijn. CDA Nijkerk

CDA: ‘Alleen bouwen voor eigen behoefte’

15 oktober 2021 om 15:28 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK De fractie van het CDA heeft als enige partij tegen de woningbouwvisie gestemd voor de regio Amersfoort. Volgens Matthijs Blankesteijn kan de visie de druk op de Nijkerkse woningmarkt alleen maar vergroten. Andere partijen vinden dat de visie past binnen het beleid dat is afgesproken binnen de gemeente.

Wijnand Kooijmans

Door Niels Staal (VVD) werden wel, mede namens ChristenUnie/SGP, PRO21 en De Lokale Partij wijzigingsvoorstellen ingediend waarin wordt aangegeven dat het Nijkerkse beleid als uitgangspunt moet worden gekozen voor de opstelling van de omgevingsvisie 2040 en de mobiliteitsvisie. De vier partijen verwachten dat door het ondertekenen van de regionale visie gemakkelijker bij de provincie en het Rijk kan worden aangeklopt voor financiële middelen. Volgens hen moet worden beseft dat Nijkerk ook niet alle problemen zelf kan oplossen.

In de motie wordt onder meer aangegeven dat een snelle uitvoering van de reconstructie van het knooppunt Hoevelaken absoluut noodzakelijk is. Wel moet daarbij worden vastgehouden aan de afgesproken maatregelen voor het behoud en de versterking van de leefbaarheid. Geld van provincie en Rijk wordt ook belangrijk gevonden voor het oplossen van knelpunten die de gemeente Nijkerk nu al heeft als het gaat om de afwikkeling van de verkeersstromen. Zonder aanvullende maatregelen nemen deze alleen maar toe en staan ze toekomstige ontwikkelingen in de weg. 

Ook laat het openbaar vervoer te wensen over. Geld van andere overheden vindt men ook belangrijke voor bovengemeentelijke investeringen in infrastructuur voor (snel)fiets- en autoverkeer. Het openbaar vervoer moet worden opgewaardeerde, onder meer door meer treinen te laten rijden en betere voorzieningen aan te bieden aan treinreizigers. De eventuele komst van een station Corlaer kan daar aan ook bijdragen. Nijkerk wil bovendien zelf aan de onderhandelingstafel gaan plaatsnemen. De behartiging van de Nijkerkse belangen wil men niet overlaten aan de gemeente Amersfoort of de provincie Utrecht. Voor het CDA is zwaarwegend dat de focus voor de 17.500 woningen voor 15.000 woningen wordt gelegd op Nijkerk en twee andere gemeenten binnen de regio. Blankesteijn vindt dat onverstandig en vindt dat de oplossing van het bouwen van woningen voor het woningtekort bij alle gemeenten binnen de regio moet worden neergelegd.

EIGEN BEHOEFTE CDA’er Matthias Blankesteijn: ,,Het is voor veel mensen lastig om een betaalbaar huis te vinden. Dat is een groot probleem, waar de gemeente een antwoord op moet vinden. Volgens de regionale plannen moet Nijkerk als één van de drie gemeenten in de regio de regionale woningbouwopgave opvangen. De overige zes gemeenten mogen bouwen voor de eigen behoefte. Hierdoor wordt de druk vanuit de randstad geconcentreerd in onder andere Nijkerk. Dit terwijl het voor bijvoorbeeld starters en middeninkomens nu al enorm lastig is om een betaalbare woning te vinden. Het CDA is het dus niet eens met dit uitgangspunt.”

Andere partijen hebben moeite met deze opstelling. Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij): ,,Wij moeten meedoen binnen de regio vanuit onze eigen kracht en regie, trouw blijven aan onze eigen identiteit. Zonder dat we het overloopputje worden voor Amersfoort of de Randstad.” Men vindt dat het CDA te veel een ‘Gallisch dorp’ wil maken van Nijkerk door de regie op alle punten in eigen hand te willen houden.

Meer nieuws in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vind je op www.stadnijkerk.nl en op het platform Kiezen voor Nijkerk.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie