Afbeelding
Harry Koelewijn

Minister Slob onderstreept het nut van raadswerk tijdens politiek café in Nijkerk

21 september 2021 om 06:00 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK De ChristenUnie Nijkerk heeft de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 afgetrapt met een politiek café in Streams De Breede Beek in Nijkerk. Met als hoofdgast minister Arie Slob van basis- en voortgezet onderwijs en media.

De bewindsman was op doorreis naar Den Haag na onder meer werkbezoeken aan scholen en vanuit de auto had hij gesprekken met ambassadeurs die mensen werven voor het lesgeven in het onderwijs. Bij aanvang gaf Geraldine van de Biezen aan dat de ChristenUnie staat voor het samen waardevol zijn en het aangaan van verbinding. De partij is ook op zoek naar nieuwe kandidaten voor de kandidatenlijst voor de verkiezingen.

QUIZ In het nieuwe Nijkerkse theater werd maandagavond gestart met een quiz. Met onder meer de conclusie dat Zwolle de enige gemeente in Nederland is waar de ChristenUnie/SGP meer zetels heeft in de raad. Vraagtekens konden worden gezet bij het antwoord op de vraag hoeveel wethouders de CU heeft in Nijkerk. Het antwoord bedroeg twee, maar daarbij werd de invloed van de SGP op deze twee wethouders niet meegenomen.

Ook de vraag hoeveel vergoeding raadsleden ontvangen kwam voorbij. Er werd getwijfeld tussen duizend en vijftienhonderd euro. Slob gaf aan wel blij te zijn dat raadsleden een vergoeding ontvangen, vanuit zijn ervaringen als raadslid in de gemeente Zwolle. Het gaf hem de mogelijkheid minder te werken en meer tijd te besteden aan het voorbereiden van de behandeling van voorstellen. En ook meer tijd om de stad in te gaan, zo gaf hij aan. 

Duidelijk is wel dat de ChristenUnie de enige partij in het huidige demissionaire kabinet is waar nog wisseling van bewindslieden heeft plaatsgevonden. Waarbij Carola Schouten de meeste macht lijkt te hebben, omdat ze zowel minister als Tweede Kamerlid is. Een combinatie die overigens door veel partijen ter discussie wordt gesteld, hoewel het wettelijk mag. Winnaar van de quiz werd wethouder Harke Dijksterhuis.

Het tekort aan leerkrachten los je in één regeringsperiode niet op

HANDHAVEN HORECA Naast een vraag-en-antwoordenspel met Slob kwam ook de vraag aan de orde of het handhaven van de eisen voor toegang naar de horeca hoge prioriteit moet krijgen. De overgrote meerderheid van de aanwezigen bleek achter handhaving te staan. Maar er zijn binnen de partijen ook tegenstanders, omdat handhaving wordt gezien als een papieren tijger. Ook speelt mee dat het een controversieel onderwerp is in de samenleving.

Slob gaf aan best blij te zijn geweest even rust te hebben gehad als het gaat om het bedrijven van politiek. Gewoon aanschuiven bij de maaltijd, zo zei hij. Tot een beroep kwam op hem om minister te worden. Als voorwaarde stelde hij onder meer dat zijn vrouw daarmee akkoord moest gaan. ,,Dat was geen probleem, zij weet waar mijn hart ligt.”

ONDERWIJS Ook wilde hij graag een portefeuille die hem aan het hart ligt en dat is onderwijs. Zelf heeft hij onder meer een jaar les gegeven aan een school in Amersfoort. Hij is blij dat een voorstel over een herverdeling van de gelden voor onderwijs na jaren door hem door beide Kamers is geloosd. Zoals hij het spijtig vindt dat er nog steeds een tekort aan leerkrachten is. ,,Dat los je in één regeringsperiode niet op.”

Vrijheid is niet bedoeld om je hier achter te verschuilen

Naast zijn ministerschap is Slob vijftien jaar lid van de Tweede Kamer geweest. Hij wees op het nut van het raadswerk, gezien de lokale belangen waarover moet worden besloten. Hierdoor kan men ook een ander beeld van de stad krijgen, is hij van mening. Zelf was Slob jong als raadslid en heeft hij de raad zelfs eens op beschuit met muisjes mogen trakteren.

Naar aanleiding van een vraag van de Hervormde Schoolvereniging hoe het bijzonder onderwijs in stand kan worden gehouden gaf Slob aan dat het fijn is dat ouders kinderen kunnen sturen naar een school die aansluit bij hun levensbeschouwing. ,,Maar vrijheid is niet bedoeld om je hier achter te verschuilen. Daar hoort ook verantwoordelijkheid bij. De kwaliteit moet worden geboden waar kinderen recht op hebben”, is Slob van mening. 

De komende tijd moet blijken of de bijeenkomst het gewenste resultaat heeft opgeleverd als het gaat om nieuwe kandidaten met een ChristenUnie hart.

Door Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie