Afbeelding
PATRICK SIEMONS

Gemeente helpt werkgevers en statushouders om elkaar te vinden

28 september 2021 om 14:00 Maatschappelijk

NIJKERK Zo’n 70 Nijkerkse statushouders vinden jaarlijks, dankzij hulp van de gemeente, met succes een betaalde baan. De gemeente Nijkerk helpt werkgevers en statushouder om elkaar te vinden. Wethouder Mariëlle Broekman bezocht in september twee werkgevers die op deze manier een statushouder een kans hebben gegeven, Artitec Wallebroek en Apotheek Corlaer. 

,,Veel werkgevers zitten te springen om personeel, willen meer diversiteit onder de werknemers en staan open voor statushouders. Maar er zijn ook uitdagingen om een statushouder aan te nemen. Statushouders zijn nieuw in Nederland en hebben veel meegemaakt”, aldus de gemeente. De gemeente benadert daarom werkgevers met openstaande vacatures actief. Is de werkgever bereid de statushouder een kans te geven, dan biedt de gemeente intensieve begeleiding. De gemeente bekijkt of de statushouder, zijn of haar opleiding en ervaring bij de baan past. Zo ja, dan gaat de statushouder een korte stage volgen en vrijblijvend voor de werkgever aan de slag, met behoud van uitkering. Het enige dat de werkgever in deze fase moet doen is de nieuwe medewerker inwerken. ,,De ervaring leert dat veel werkgevers na deze begeleiding de statushouder graag een vaste baan aanbieden.”

KANS Na stage en begeleiding kon een Eritrese man uit Hoevelaken, echtgenoot en vader van drie kinderen, op deze manier aan de slag bij Artitec Wallebroek. Apotheek Corlaer gaf een kans aan een Syrische moeder met twee kinderen. Zij heeft met groot succes stage gelopen en een opleiding gevolgd. Mariëlle Broekman: ,,Wat is het hoopvol om te zien dat nieuwe Nijkerkers een mooie plek kunnen vinden. Dankzij werkgevers met een sociaal hart en hulp van de gemeente kunnen statushouders zelfstandig mee doen aan onze samenleving. Ik hoop dat er veel werkgevers overwegen om op deze manier iets te willen betekenen voor mensen. Neem dan vooral contact op met de gemeente om te praten over de mogelijkheden.” 

Heel belangrijk dat statushouders mee kunnen doen in onze samenleving

MEEDOEN Apotheker Anke Barsema: ,,Ik vind het heel belangrijk dat statushouders mee kunnen doen in onze samenleving en we goed voor hen zorgen. Wil zo’n werkervaringsplek een succes worden dan moet de statushouder er echt voor willen gaan en het team er ook achter staan. Dat bleek geen probleem, ze was in het team van harte welkom. Onze Syrische collega is een enthousiaste, leergierige en harde werker. We zijn heel trots op haar. September 2020 is ze begonnen met de vooropleiding voor apothekersassistente  en ze heeft inmiddels haar diploma gekregen en afgerond met het cijfer 8. De gemeente begeleidt het heel goed. Werkgever én statushouder kunnen op de gemeente terugvallen voor advies, begeleiding of bijvoorbeeld het regelen van cursussen.”

ZEKER GEEN SPIJT Manager Frans Geurtsen van Artitec: ,,Wij hadden in het begin best onze vraagtekens. Hij sprak beperkt Nederlands en was niet gewend aan onze manier van werken. Goede begeleiding op de werkplek en het onderdeel maken van het team bleek in deze situatie extra belangrijk, dit heeft echt vruchten afgeworpen. Het is een goeie kerel die zijn best doet om iets van zijn leven te maken, voor hem en zijn gezin, en daarbij ontwikkelt hij zich binnen ons bedrijf prima. Wij hebben hem ook nog een één op één taalcursus aangeboden, waar hij dankbaar gebruik van maakt. Deze cursus is maatwerk dus dat helpt beide partijen enorm. Ook zijn naaste collega’s zijn nu tevreden en mogen hem graag. Onze Eritrese collega werkt nu zelfstandig aan de orders van onze grootste klanten en inmiddels loopt hij bij ons onder een rechtstreeks contract. We hebben er zeker geen spijt van dat we hem een kans hebben gegeven.”

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie