Afbeelding
TS

Nijkerk doet mee aan proef centraal stemmen tellen

29 juli 2020 om 13:00 Politiek

NIJKERK De gemeente Nijkerk heeft zich opnieuw aangemeld voor het experiment centraal stemmen tellen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De verkiezingen worden 17 maart volgend jaar gehouden.

Wijnand Kooijmans

Bij het centraal tellen van de stemmen worden de stembiljetten in het stembureau tot op lijstniveau door de leden geteld en wordt een voorlopige uitslag doorgegeven. Daarna worden de stembiljetten overgebracht naar een centrale locatie waar ze de volgende dag door telteams in het openbaar tot op kandidaten-niveau worden geteld.

Doel is om de verkiezingen in Nijkerk efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en daarmee beter controleerbaar te laten verlopen. Verwacht wordt dat het centraal tellen, in afwachting van de mogelijkheid om elektronisch stemmen te gaan tellen, ‘wet’ wordt. Het gaat nog steeds om een experiment. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat de ervaringen die zijn opgedaan bij de verkiezingen in 2010 met centraal stemmen hebben geleerd dat hieraan geen risico’s zijn verbonden.

De gemeente Nijkerk ontvangt voor de deelname een vergoeding op basis van het aantal inwoners.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie