Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Raad stemt in met parkeerbeleid

20 oktober 2019 om 11:22 Politiek

NIJKERK Alle politieke partijen in de Nijkerkse gemeenteraad staan achter het in te voeren beleidsplan voor het parkeren in de binnenstad. Dat betekent dat het tarief voor een eerste vergunning voor het parkeren in de binnenstad in vijf termijnen stijgt van 35 naar 120 euro. Dat zien alle partijen als een reëel tarief.

Wijnand Kooijmans

Ries van Elteren (De Lokale Partij) vindt het jammer dat niets is opgenomen over het eventueel handhavend optreden tegen zwerffietsen. Wethouder Wim Oosterwijk geeft aan dat deze mogelijkheid wel bestaat bij het NS-station. In het centrum zoekt hij liever andere wegen om het parkeren van fietsen in goede banen te leiden. ,,Daarmee hopen we te voorkomen in het centrum handhavend te moeten optreden."

LAADPALEN Over het aanbrengen van laadpalen voor elektrische fietsen is nog geen besluit genomen, zo geeft Oosterwijk aan. Van Elteren vindt de komst daarvan wel gewenst. Op vragen van het raadslid van De Lokale Partij geeft Oosterwijk aan dat parkeren voor bezitters van een invalidenparkeerkaart gratis blijft. Dat is ook de reden dat plekken hiervoor zo dicht mogelijk bij de winkels worden aangelegd. Daarmee wil men ook voorkomen dat mensen met zo'n kaart in garages moeten parkeren maar is dat nodig, dan blijft het parkeren ook gratis.

Antoinette de Bruin (PRO21) heeft gehoord dat er mogelijk 1.100 parkeerplaatsen komen in de schil waarvoor een vergunning gaat gelden. Voor haar geldt dat deze plekken er alleen mogen komen wanneer de bewoners zelf hier 'ja' tegen zeggen.

SCHIL Wethouder Oosterwijk zegt dat alleen beoogd wordt dat het college de bevoegdheid krijgt straten aan te wijzen in de schil waar eventueel vergunningen worden ingevoerd. Zodra in een buurt of straat grote parkeerdruk ontstaat wil hij met de bewoners in gesprek gaan. Of de buurt of straat dan al dan niet in de parkeerschil wordt opgenomen is afhankelijk van de bewoners. ,,Ik ga het niet opleggen", volgens de wethouder. Met het risico dat bij een nee bewoners niet dicht bij hun eigen woning kunnen parkeren.

Voor Niels Staal (VVD) is het belangrijk dat achteraf betaald kan worden voor het parkeren. De tarieven vindt hij reëel. Het advies van de klankbordgroep was weliswaar een tarief van 75 euro maar een bedrag onder de honderd euro is niet haalbaar, gezien de kosten welke worden gemaakt voor het parkeren. Hij is blij dat er snel een totaal overzicht komt van alle parkeerkosten zodat daar het beleid voor de toekomst op kan worden gebaseerd.

ONTBREKEN Het ontbreken van het totale financiële overzicht wordt betreurd door Matthias Blankesteijn (CDA). Hij vindt dat van wezenlijk belang dat dit er is om goede besluiten te kunnen nemen. Om deze reden is hij blij dat er nog geen besluit wordt genomen over een verhoging tot negentig eurocent per uur. Volgens Oosterwijk is dat aan de orde bij de vaststelling van de legesverordening.

Wethouder Oosterwijk spreekt van een bereikte mijlpaal nu de raad instemt met het parkeerbeleid. ,,Het is best een gevoelig onderwerp."

advertentie
advertentie