Afbeelding
Remko de Waal

Verkoop en gebruik lachgas snel aan banden in Nijkerk

18 oktober 2019 om 11:36 Politiek

NIJKERK Er wordt gewerkt aan een verbod op de verkoop van lachgas binnen de gemeente Nijkerk. Daarnaast wil burgemeester Gerard Renkema ook in evenementenvergunningen een verbod opnemen om lachgas te verkopen of aan te bieden.

Wijnand Kooijmans

Het verkoopverbod wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Aanleiding voor de discussie was een motie die tijdens de raadsvergadering werd ingediend door Matthias Blankesteijn (CDA). Hierin geeft hij aan dat zowel het Jeugd- en Jongerenwerk als Stop Drugs Nijkerk zich grote zorgen maken over het gebruik van lachgas onder jongeren. Het gebruik wordt steeds minder als uniek en steeds meer als normaal gezien.

WARENWET De verkoop van lachgas valt echter niet onder de Opiumwet, maar onder de Warenwet en is daarmee niet verboden. Het ontbreken van een verbod maakt, zo zegt Blankesteijn, dat de indruk bestaat bij gebruikers dat lachgas niet schadelijk is voor de gezondheid. De CDA-er constateert ook steeds meer overlast voor de inwoner en vindt dat het wenselijk is het gebruik van lachgas zo veel mogelijk te beperken.

Volgens burgemeester Renkema is de verkoop van lachgas al aan de orde geweest tijdens het overleg tussen gemeente, politie en openbaar ministerie. Daarin is duidelijk aangegeven dat een toename wordt gezien van het aantal aanrijdingen waarbij lachgas in het spel is. De politie heeft behoefte aan een verbod en dat maakt dat een wijziging van de APV wordt voorbereid. Dat moet wel met de nodige zorgvuldigheid, omdat het niet gaat om een verboden middel. Zo moet duidelijk worden aangetoond dat het gebruik van lachgas overlast veroorzaakt.

PREVENTIE Stop Drugs Nijkerk besteedt al aandacht aan preventie. In 2020 moet de huidige overeenkomst worden geëvalueerd en dat ziet Renkema – en met hem meerdere partijen in de gemeenteraad – als het moment de preventie rond lachgas op een hoger pitje te zetten. Opname in de APV maakt handhaving mogelijk. Door Stop Drugs Nijkerk is onder meer al een preventieles uitgebracht over de gevaren van het gebruik van lachgas. Op dit moment zijn overigens alleen de directe gevolgen van lachgas bekend, onderzoek vindt nog plaats naar de gevolgen van langdurig gebruik.

Omdat met de toezegging van de burgemeester eigenlijk wordt voldaan aan de inhoud van de motie ziet Blankesteijn geen reden deze uiteindelijk in stemming te brengen. Renkema geeft ook aan dat dit anders wellicht vertragend kan werken als het gaat om de wijziging van de APV.

ZORGEN Duidelijk is dat alle partijen in de Nijkerkse gemeenteraad zich zorgen maken over het toenemend drugsgebruik in de gemeente. Linda de Wals (PRO21) vindt dat het gebruik van verdovende middelen steeds meer als normaal wordt gezien en omschrijft dit als zorgwekkend. Mede omdat dit gepaard gaat met overlast en zelfs zware criminaliteit.Niels Staal vindt dat niet alleen moet worden gekeken naar het gebruik van lachgas, maar ook naar andere verdovende middelen waar hij ook alcohol onder schaart. Partijen vinden dat ook goed moet worden gekeken naar handhaving, omdat de bestaande capaciteit maar eenmaal kan worden ingezet.

advertentie
advertentie