Harke Dijksterhuis blikt terug op zijn eerste jaar als wethouder: ,,Het is enorm intensief, maar ook boeiend en uitdagend.
Harke Dijksterhuis blikt terug op zijn eerste jaar als wethouder: ,,Het is enorm intensief, maar ook boeiend en uitdagend." Gemeente Nijkerk

'Dingen leren door ze te ervaren'

21 augustus 2019 om 07:32 Politiek

NIJKERK ,,Ik ben iemand die dingen moet leren door ze te ervaren. Ik had wel een beeld van het wethouderschap vanuit mijn periode als raadslid en mijn werk bij de provincie Overijssel. Maar je moet toch ervaren hoe het is om wethouder te zijn en te begrijpen wat dit werk inhoudt. Het is enorm intensief, maar tegelijkertijd ook boeiend en uitdagend." Dat zegt wethouder Harke Dijksterhuis als hij terugkijkt op het eerste jaar dat hij wethouder is.

Wijnand Kooijmans

Dijksterhuis vindt het prettig dat binnen de gemeente Nijkerk veel organisaties actief zijn op het gebied van welzijn en zorg. ,,Dat maakt het mogelijk naar mensen te luisteren en zo te komen tot een beleid. Die gesprekken vind ik leuk en ze geven veel energie om te bereiken wat je wilt doen. Als rode draad vind ik het menselijke aspect heel belangrijk. Dat je niet vervalt in algemeenheden."

PAKKET Het pakket dat Dijksterhuis in zijn portefeuille heeft, maakt dat zijn agenda goed vol zit. ,,Voordeel vind ik na een jaar dat er nu stukken aan de orde komen die je mede zelf hebt voorbereid. Ik vind het fijn dat welzijn en zorg me de kans bieden om Nijkerk op een andere wijze te leren kennen. Te zien wat er allemaal wordt gedaan door allerlei organisaties en vrijwilligers. Wij hebben hier een gemeenschap die betrokken is bij elkaar. Waar men bereid is iets voor de ander te doen.

Waar onder meer kerken en vrijwilligers druk mee bezig zijn. Ik vind het mooi om dat te zien." Wel is het belangrijk dat werkzaamheden goed op elkaar worden afgestemd, zo zegt de wethouder. ,,Je moet voorkomen dat op drie plaatsen het wiel wordt uitgevonden." Op dit moment wordt, na het programma voor de jeugd, gewerkt aan een programma voor volwassenen en ouderen. ,,We hopen volgend jaar een slag te maken als het gaat om eenzaamheid en mantelzorg. Nijkerk vergrijst en daardoor krijg je een ander type samenleving. Het aandeel 65- plussers wordt groter."

VRIJWILLIGERS Dijksterhuis ziet dat doordat mensen ouder worden, het aantal vrijwilligers afneemt. ,,Ik ben heel blij met al het goede werk dat vrijwilligers doen in onze gemeente. Maar ik zie wel een risico dat organisaties omvallen die afhankelijk zijn van deze mensen. Het is goed dat we ons als samenwerkende organisaties afvragen wat hiervan de consequenties zijn en of we daar iets aan kunnen doen."

VOORUIT KIJKEN Volgens Dijksterhuis is het verstandig dat mensen vooruit kijken als het gaat om hun toekomst. ,,Ook als je 55 bent, kun je kijken wat nodig is voor de volgende twintig jaar en hoe je die tijd wilt invullen. In de woonvisie willen we opnemen dat ouderen de woning krijgen die ze nodig hebben en die bij hen past. Dat zorgt ook voor doorstroming. Het is een gigantische opgave om te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen komen. Dat je een dak boven je hoofd hebt, zodat je goed en duurzaam kunt leven."

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie