Afbeelding
Gemeente Nijkerk

College blij met initiatieven duurzaamheid in de samenleving

5 juli 2019 om 16:55 lokaal

NIJKERK Steeds meer inwoners en bedrijven in de gemeente Nijkerk zetten stappen op het gebied van duurzaamheid. Het college van B en W is daar blij mee. Een duurzame samenleving komt er alleen als gemeente, organisaties en inwoners allemaal hun steentje bijdragen. Wethouder Dijksterhuis bezocht twee families in de gemeente Nijkerk, die een inspiratiebron zijn door de manier waarop zij met duurzaamheid omgaan.

Eén van de speerpunten van dit college is het toewerken naar een energieneutrale gemeente. Het einddoel is nog ver weg (2050). Maar om dat doel te halen, is het belangrijk dat iedereen meedoet. Vorige week stelde de gemeenteraad de Routekaart Nijkerk energie-neutraal vast. De routekaart Nijkerk energieneutraal geeft aan waar het energiebeleid van de gemeente Nijkerk aan moet voldoen. Om de doelen te halen, is het nodig dat er in de gemeente vijftig procent energie bespaard gaat worden. De Routekaart gaat niet alleen over energiebesparing, maar ook over het opwekken van duurzame energie. In het document komt verder naar voren hoe belangrijk het is om inwoners en bedrijven mee te nemen op weg naar de klimaatdoelstellingen.

MEER MAATREGELEN Verschillende inwoners en organisaties nemen zelf het initiatief om hun pand te verduurzamen. Velen van hen gebruiken hiervoor de duurzaamheidslening van de gemeente Nijkerk. Zo ook de familie Meijer/Van Heest aan de Van Dijkhuizenstraat in Nijkerkerveen. Wethouder Dijksterhuis bracht hen namens het college een bezoek om zijn waardering uit te spreken voor de inspanningen die zij hebben gedaan op het gebied van duurzaamheid. Dat gold ook voor de familie Van Meerveld aan de Beulenkamperweg in Nijkerk. Dijksterhuis: ,,Ik vind het prachtig om te ervaren wat deze mensen al bereikt hebben. Er zijn steeds meer inwoners en organisaties die het belang inzien van het nemen van duurzame maatregelen. Sommige mensen zijn goed bezig met het isoleren van hun woning, anderen rijden al elektrisch. Ook zonnepanelen zie je steeds vaker. Iedereen kan in aanmerking komen voor de duurzaamheidslening van de gemeente. Dat helpt, want daarmee komt een duurzame woning voor veel mensen dichterbij."

GROENE STROOM Henk-Jan van Meerveld wekt met zijn 902 zonnepanelen maar liefst 280.000 kilowatt energie op. Dat is genoeg om ongeveer negentig huishoudens te voorzien van stroom. Hij verkoopt zijn stroom via het bedrijf Van de Bron.  Dat is een organisatie die alleen Nederlandse stroom uit wind en zon verkoopt. Van Meerveld: ,,De stroom is lokaal en groen en dat spreekt mij aan. Liander heeft op onze grond speciaal een travo-huisje, geplaatst om de energie die wij opwekken te kunnen verwerken. Ik heb zonnepanelen op twee van onze schuren. Er zijn panelen die op het zuiden gericht zijn, maar ook op het oosten, westen en zelf het noorden. Zo vang ik altijd de zon, als die schijnt!"  Van Meerveld geeft aan dat het een behoorlijke investering is geweest om het project te realiseren. Financiële regelingen van het Rijk, de zogenaamde SDE+(Stimulering Duurzame Energieproductie) zijn hierbij onmisbaar.

,,Mijn schatting is, dat ik de investering na 6 a 7 jaar heb terug verdiend. Het hele proces, van aanvraag SDE+ tot leveren is best spannend geweest. Natuurlijk weet ik ook niet alles maar ik heb gelukkig goede samenwerkingen kunnen vinden.  Als er ondernemers zijn die rondlopen met dezelfde plannen dan zijn deze welkom, ik leg hun graag het proces uit. Nu het project is afgerond geeft ons dit best een trots gevoel. Wij hopen een inspiratie te zijn voor anderen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie