Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een bestelbus met benzine of diesel? Hier moet je op letten

11 februari 2022 om 07:40 Partnercontent

De bestelbus is een vitaal onderdeel van onze economie. Zonder bestelbussen zouden veel werkzaamheden een stuk moeilijker gaan of zelfs onmogelijk worden. Denk aan de koeriersbedrijven die pakketten bij ons thuis bezorgen. Om dit logistiek goed te laten verlopen zijn bestelbussen essentieel. Hetzelfde geldt voor aannemers, loodgieters en andere vaklui. Zij zouden hun werk niet meer kunnen doen zonder hun bestelbus. Neem bijvoorbeeld de loodgieter in zijn Mercedes Vito. Hij heeft al het materiaal en gereedschap dat hij nodig heeft gewoon in zijn bus liggen. Zo heeft hij alles direct bij je thuis beschikbaar. Een bestelbus kan nagenoeg overal geparkeerd worden, ook bij je voor de deur. Daarnaast mag je met rijbewijs B, het standaard autorijbewijs, gewoon in een bestelbus rijden. Je hoeft dus niet een specifiek rijbewijs te halen.

Meestal diesel

Veruit de meeste bestelbussen hebben een dieselmotor. Dit geldt voor zowel nieuw als gebruikt. Een dieselmotor is al jaren de meest populaire motor voor een bestelbus. Voor nieuwe bestelbussen is elektrisch weliswaar in opkomst, maar hier is met name het rijbereik en de laadtijd nog een beperkende factor. Een bestelbus moet namelijk altijd ready to go zijn. Een aannemer kan het zich niet veroorloven dat er niet snel genoeg een laadpaal in de buurt is en zijn bus stil komt te staan.

Diesel goedkoop, zuinig en betrouwbaar

Diesel biedt nog steeds de nodige voordelen wat betreft de kosten. Zo is een liter diesel nog altijd aanzienlijk goedkoper dan een liter benzine. Daar komt nog bij dat je meer kilometers kunt rijden op een liter diesel dan op een liter benzine. Zeker met het hoge aantal kilometers dat de meeste bestelbussen nu eenmaal per jaar moeten rijden, tikt dit snel aan. Een dieselmotor is daarnaast erg betrouwbaar. Een dieselmotor staat bekend als een echte kilometervreter. Het is voor een dieselmotor geen uitzondering om meer dan drie ton op de teller te hebben.

Meer keuze in gebruikte diesels

Als je net bent begonnen met ondernemen en je wellicht nog niet voldoende budget hebt voor een nieuwe Mercedes Vito, dan is een Mercedes occasion een goed alternatief. In het aanbod van gebruikte bestelbussen, vind je nagenoeg alleen dieselmotoren. Dit betekent dat je veel keuze hebt in gebruikte bestelbussen met een dieselmotor. Bij dealers zoals DUTCH Vans is er volop keuze. Zeker als je specifieke wensen hebt wat betreft de inrichting van jouw nieuwe bus, dan is de kans veel groter dat je jouw ideale bus in het aanbod bussen met dieselmotor vindt. Het aanbod in gebruikte bestelbussen met een benzinemotor is vrij beperkt. Simpelweg omdat veruit het grootste deel van de nieuw aangeschafte bestelbussen nu eenmaal al jaren een dieselmotor heeft.

Milieuzones niet toegankelijk met oude diesel

Een nadeel dat de laatste jaren steeds vaker in beeld komt, is dat je met een oudere dieselmotor niet meer welkom bent in de binnenstad. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, kiezen steeds meer gemeenten voor een zogenaamde milieuzone. De grote steden gaan hierin voorop, maar steeds meer kleinere steden volgen. Bij een milieuzone registreren camera’s de kentekens van alle voertuigen die de binnenstad in rijden. Aan de hand van het kenteken bepaalt de centrale voorziening van de milieuzone het type motor dat in het voertuig zit. Als dit een naar oordeel van de gemeente een te vervuilende motor is, dan krijgt de eigenaar automatisch een boete op de mat. Het werkgebied is dus ook een belangrijke overweging bij het al dan niet aanschaffen van een Mercedes occasion bestelbus.

Budget korte en lange termijn

In een onderneming gaat het uiteindelijk toch om het geld. Het budget is niet oneindig, zowel niet voor de korte als voor de lange termijn. Wanneer je in je onderneming voldoende budget hebt om een nieuwe bestelbus aan te schaffen, dan is dit zeker het overwegen waard. De initiële investering is hoog, maar de kosten op langere termijn liggen lager. De kosten voor onderhoud zijn bij een nieuwe Mercedes Vito lager dan bij een Mercedes Vito occasion. Daarnaast heeft een nieuwe bestelbus altijd een moderne zuinige en minder vervuilende motor. Dit geldt voor zowel benzine als diesel. Als je wat minder financiële ruimte voor grote investeringen hebt, dan is een gebruikte bestelbus een betere optie. Er is veel aanbod en de kans is groot dat je een uitvoering vindt die exact bij je wensen en eisen past. Je zult wel meer geld moeten reserveren voor onderhoud gedurende het hele jaar. Je kunt deze kosten echter spreiden over het hele jaar. Zo heb je voldoende kans om als startende ondernemer aan de weg te timmeren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie