Afbeelding
Foto door hij gong op Unsplash

Zo houd jij je woning warm deze winter

29 januari 2020 om 16:46 Partnercontent

Tijdens de koudste dagen van het jaar is het fijn om thuis te komen in een lekker warm huis. Helaas is niet iedere woning voorbereid op sneeuw en vrieskou. Gelukkig zijn er genoeg manieren waardoor jij er lekker warm bijzit tijdens de komende winter.

Goed isoleren
De beste manier om je huis warm te krijgen, is door de kou buiten de deur te houden. Dat doe je met behulp van goede isolatie. Hiermee komt er nauwelijks koude lucht binnen, terwijl de warme lucht in je huis ook niet ontsnapt. Er zijn talloze manieren om je huis te isoleren. Veel mensen kiezen ervoor om isolatiemateriaal in hun spouwmuren aan te brengen, maar je moet ook je kruipruimte isoleren niet vergeten om je vloer lekker warm te houden.

Benut de zon
Ook in de winter schijnt de zon volop. Op heldere dagen gaat er niets boven de natuurlijke warmte die door de ramen naar binnen komt. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk voor je ramen staat of hangt, dat de zon blokkeert. Schuif gordijnen aan de kant en laat liever ook geen vitrage voor de ramen hangen. Zo schijnt er ontzettend veel natuurlijk licht naar binnen en warmt je huis langzaam maar zeker op, zonder dat je daarvoor hoeft te stoken.

Plaats zo min mogelijk voor je radiatoren
Je verwarming moet het meeste werk verrichten om jouw huis warm te houden tijdens de winter. Daarom is het de moeite waard om deze zo veel mogelijk werk te besparen. Dat doe je door de hitte van de radiatoren goed te benutten. Zorg dat de warmte zich gemakkelijk kan verspreiden door bijvoorbeeld geen meubels voor de radiatoren te plaatsen. Hiermee blokkeer je namelijk de toestroom van warme lucht. Ook gordijnen zijn barrières die ervoor zorgen dat je verwarming niet optimaal presteert. Zorg er dus voor dat deze ook niet voor je verwarming hangen.

Verminder tocht
Tocht heeft een grote invloed op de warmte in jouw woning. Koude lucht zorgt ervoor dat je huis al snel koud aanvoelt, terwijl de binnentemperatuur niet eens zo laag is. Controleer al je deuren en ramen op kieren. Deze zitten vaak rondom het kozijn en onderaan je deuren. Je dicht deze kieren het makkelijkste met behulp van tochtstrips. Dit is een relatief goedkope manier om jouw huis te beschermen tegen de koude lucht van buitenaf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie