Afbeelding
Afbeelding: Research Gate

Kan tarwe een waardevolle investering worden voor beleggers nu klimaatverandering de opbrengsten beïnvloedt?

3 april 2024 om 08:24 Partnercontent

Klimaatverandering brengt een golf van verandering teweeg in de wereld van landbouw en grondstoffen, en tarwe is geen uitzondering. Terwijl sommige grondstoffen het risico lopen op een afname van opbrengsten door de impact van klimaatverandering, suggereren sommige studies dat tarwe juist kan floreren te midden van deze crisis. Zou de tarwesector een bron van troost kunnen worden voor investeerders op zoek naar een milieuvriendelijke belegging?

De impact van klimaatverandering op tarwe

Tarwe is een van de belangrijkste gewassen ter wereld en een essentieel onderdeel van het menselijk dieet. Echter, net als veel andere landbouwgewassen, staat tarwe onder druk door de veranderende klimaatomstandigheden. Extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen en hittegolven kunnen de opbrengsten van tarwe aanzienlijk verminderen. Bovendien kunnen veranderingen in de temperatuur en neerslagpatronen de geografische verspreiding van tarweteelt veranderen, waardoor sommige regio’s mogelijk ongeschikt worden voor de teelt van tarwe.

Maxim Manturov, Hoofd Beleggingsonderzoek bij Freedom Finance Europe, zegt dat: “Klimaatverandering kan in de toekomst een significante impact hebben op landbouwgrondstoffen zoals tarwe, koffie en katoen.

Voor tarwe verandert klimaatverandering de dynamiek van tarweproductie door de temperatuur, neerslagpatronen, groeiseizoenen, groeisnelheden en verdampingstranspiratieniveaus te beïnvloeden. Deze veranderingen kunnen leiden tot lagere opbrengsten of zelfs tot volledig mislukte oogsten. Interessant genoeg laten sommige studies zien dat een bepaald niveau van opwarming van de aarde de wereldwijde tarweopbrengsten daadwerkelijk kan verhogen.

Wat koffie betreft, beïnvloedt klimaatverandering rechtstreeks de omstandigheden die bevorderlijk zijn voor het verbouwen van koffie, en daarmee de algehele kwaliteit ervan. Factoren zoals watertekort, stijgende temperaturen en verhoogde kooldioxideniveaus kunnen de kwaliteit van koffiebonen aantasten. Opmerkelijk is dat ongeveer 60 procent van de koffieteeltregio’s wereldwijd te kampen heeft met ernstige droogte als gevolg van de opwarming van de aarde.

Voor katoen uiten de effecten van klimaatverandering zich in hogere temperaturen, onregelmatige neerslag, bodemdegradatie en daaropvolgende dalingen in productie, productiviteit en kwaliteit. Tegen 2100, volgens conservatieve klimaatmodellen, zouden de katoenopbrengsten in de VS met 30-46 procent kunnen dalen.”

Kansen in de tarwesector 

Ondanks de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt, zijn er ook kansen voor de tarwesector. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde tarwesoorten beter bestand zijn tegen de extreme omstandigheden die gepaard gaan met klimaatverandering. Door te investeren in innovatieve landbouwtechnologieën en het ontwikkelen van resistente tarwerassen, kunnen agrarische bedrijven mogelijk de negatieve effecten van klimaatverandering op tarweopbrengsten verminderen.

Daarnaast kan de stijgende vraag naar voedsel als gevolg van de groeiende wereldbevolking en veranderende voedingspatronen een positief effect hebben op de tarweprijzen. Tarwe blijft een essentieel onderdeel van het dieet van miljarden mensen over de hele wereld, en de vraag zal naar verwachting blijven toenemen naarmate de wereldbevolking groeit.

Met sommige landen op hogere breedtegraden die een betere tarweopbrengst kunnen verwachten dan andere, ontstaan er prijsverschillen tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Een recente studie heeft laten zien dat klimaatverandering de tarweprijzen en -opbrengsten wereldwijd zal beïnvloeden. Onderzoekers hebben voorspeld dat Noord-Europa en vergelijkbare regio’s meer tarwe zullen produceren, terwijl landen op lagere breedtegraden, zoals die in Afrika, lagere opbrengsten zullen zien. Deze verandering kan leiden tot een stijging van de wereldwijde tarweprijs met ongeveer 1,8%. Hoewel dit gunstig kan zijn voor sommige boeren die tarwe exporteren, kan het de economische ongelijkheid tussen landen vergroten.

Tarwe als milieuvriendelijke belegging 

Voor investeerders die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke belegging, kan tarwe een aantrekkelijke optie zijn. In tegenstelling tot sommige andere grondstoffen, zoals olie of steenkool, is tarwe een hernieuwbare hulpbron die jaarlijks kan worden geoogst. Bovendien kan het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken en het ondersteunen van bedrijven die zich inzetten voor klimaatbestendige landbouwmethoden een positieve impact hebben op het milieu. Met ETF’s zoals die van ETF Securities, die de Bloomberg Wheat Subindex volgen, kunnen investeerders profiteren van de potentiële winstgevendheid van tarwehandel, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

Risico’s en overwegingen 

Hoewel tarwe aanzienlijke kansen biedt voor beleggers, zijn er ook risico’s waarmee rekening moet worden gehouden. De volatiliteit van de agrarische markten kan leiden tot schommelingen in tarweprijzen, waardoor beleggers blootgesteld worden aan risico’s. Bovendien kunnen geopolitieke factoren, zoals handelsoorlogen of exportbeperkingen, de tarwemarkt beïnvloeden en de winstgevendheid van investeringen beïnvloeden.

Het is ook belangrijk voor investeerders om rekening te houden met ethische overwegingen bij het beleggen in de tarwesector. Het ondersteunen van bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de tarweproductie kan bijdragen aan een positieve impact op het milieu en de maatschappij als geheel.

Hoewel klimaatverandering uitdagingen met zich meebrengt voor de landbouwsector, biedt het ook kansen voor innovatie en groei. Tarwe kan een waardevolle investering worden voor beleggers die op zoek zijn naar kansen in een veranderend klimaatlandschap en die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Met de juiste strategieën en aandacht voor risico’s en kansen, kan tarwe een belangrijk onderdeel zijn van een gebalanceerde beleggingsportefeuille.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie