Op de bijeenkomst 'Geloof en dementie' gaf Rita Buijs, geestelijk verzorger bij Amaris Zorggroep, praktische adviezen over het omgaan met dementie in relatie tot het geloof.
Op de bijeenkomst 'Geloof en dementie' gaf Rita Buijs, geestelijk verzorger bij Amaris Zorggroep, praktische adviezen over het omgaan met dementie in relatie tot het geloof. Marie Verheij

Dementie vraagt echtheid, openheid en moed

22 september 2023 om 17:11 Overig Deel je nieuws

‘Wie van u heeft te maken met dementie?’ Het is de vraag die Rita Buijs, geestelijk verzorger bij Amaris Zorggroep, stelt voordat ze haar lezing begint over ‘De dementievriendelijke kerk’. Buijs lijkt niet verbaasd dat zoveel aanwezigen hun hand opsteken. Immers, steeds meer mensen hebben in hun directe omgeving te maken met dementie.

Je partner, je vader of moeder, je vriend(in), kinderen, opa’s en oma’s en buren – dementie kan je leven zomaar binnenkomen. Wat doe je dan? Vertel je het of houd je het voor je? De werkgroep ‘Geloof en dementie’ (met deelnemers uit zowel Nijkerk als Hoevelaken) wil het thema dementie binnen de kerken meer bespreekbaar maken en organiseerde dinsdagavond 19 september in De Schakel een bijeenkomst over dit onderwerp. Er zijn zo’n tachtig belangstellenden gekomen.

Eerst legt Rita Buijs uit wat de kenmerken van dementie zijn. De ziekte zet het leven van de patiënt en diens omgeving volledig op zijn kop. Er komen diepe vragen op het terrein van zingeving en geloof, zoals: kun je nog vertrouwen in een God die je leven draagt? 

Betekenis 

‘Geloof kan van grote betekenis zijn en blijven voor iemand met dementie, maar daar is hulp bij nodig’, aldus Buijs. Ze geeft een aantal tips voor kerken en geloofsgemeenschappen om te voorkomen dat mensen met dementie en hun naasten uit beeld raken, ook al waren ze jarenlang toegewijde kerkgangers. ‘Er is echtheid, openheid en moed voor nodig om je gezicht te laten zien bij mensen met dementie. Durf echt te zijn. Luister, praat niet alleen over jezelf, pas op met onnodige vroomheid en het strooien van Bijbelteksten. Zing met iemand een lied of een Psalm – de teksten liggen vaak diep verankerd in het geheugen en geven veel steun. Zoek oogcontact in een gesprek. Geef een hand of ga samen wandelen. Wees niet gehaast, rust is de voorwaarde om tot een echte ontmoeting te komen. Je hoeft niet voortdurend te praten, wees stil op z’n tijd. Beweeg mee in een gesprek en laat een kaartje achter. Hiermee geef je de boodschap af dat je aan de ander denkt. Laat mensen die dementie hebben en hun mantelzorgers weten dat ze erbij (blijven) horen. Bid voor hen en hou vol.’ Naar predikanten en voorgangers toe: ‘Wees ervan bewust dat de preek vaak te abstract is voor iemand met dementie.’

Verrijkend

Na de lezing en de groepsgesprekken aan de hand van drie stellingen wordt zonneklaar bevestigd dat iemand met dementie er voluit mag zijn en een onverminderd waardevol mens blijft. Dementie verrijkt en leert dat het niet gaat om een groots en meeslepend leven, maar om de ‘kleine’ dingen in het bestaan. Het gaat minder om het hoofd en meer om (Gods liefde in) het hart.  

Na de ontmoeting blijven veel bezoekers napraten in de hal bij de ruim voorziene informatietafel van boekhandel Den Hertog, Sigma en het Alzheimer Café.

> De werkgroep ‘Geloof en dementie’ gaat aan de hand van de lezing en de ingeleverde evaluatieformulieren na welke vervolgstappen er zullen worden genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie