Yvette van Boven bereidt haar maaltijdsoep.
Yvette van Boven bereidt haar maaltijdsoep. Nationaal Comité 4 en 5 mei

Hoe vier je 5 mei in coronatijd? De Vrijheidsmaaltijdsoep

30 april 2021 om 15:50 Activiteiten Deel je nieuws

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept, net als vorig jaar, iedereen op om Bevrijdingsdag te vieren. Door de coronamaatregelen gaat dat grotendeels online, maar er wordt ook een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep. 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat de Vrijheidsmaaltijdsoep aan zoveel mogelijk tafels wordt opgediend zodat er toch aandacht kan worden gegeven aan de vrijheid. Aan Rotaryclubs is gevraagd zo veel mogelijk ruchtbaarheid aan dit bezinningsmoment te geven en Rotary Club Nijkerk ondersteunt dit verzoek van harte, aldus Kees van Baak.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Yvette van Boven, auteur van meerdere kookboeken, gevraagd om het recept voor deze Vrijheidsmaaltijdsoep te ontwikkelen. Het is een gemakkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden. Maar het is vooral een ideale voedingsbodem voor een goed gesprek over vrijheid en onvrijheid. Of dat nu in gezinsverband aan de keukentafel is of, mits de coronamaatregelen dat toelaten, met vrienden en de hele buurt aan een lange tafel.

Het recept voor de maaltijdsoep is onlangs gepubliceerd, waardoor iedereen op 5 mei kan meekoken. De ingrediënten en de bereidingswijze zijn te vinden op de website van het nationaal Comité (4en5mei.nl). Het is een soep met prei, knoflook, kerriepoeder, bloemkoolrijst, aardappel, kokosmelk, bouillon, doperwten, spinazie, broccoliroosjes, bosuitjes, peper en zout. Men kan een eigen draai aan de soep geven door een krokante, frisse of romige topping. Het recept is ook te vinden op de facebookpagina van Rotary Club Nijkerk: www.facebook.com/rotarynijkerk.

Yvette van Boven zegt over haar recept: “Zeker in deze wonderlijke tijd, waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en daarover praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen maken. Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist”.

Voor het gesprek met elkaar heeft het Nationaal Comité vijf gesprekskaarten ontwikkeld die ook op de bovengenoemde sites zijn te vinden. De eerste stelt bijvoorbeeld de vraag: Wie gun je meer vrijheid in zijn/haar leven? De vierde vraag is: Op welke manier draag jij bij aan de vrijheid van anderen? Want, hoe de omstandigheden ook moge zijn, de vrijheid moet gevierd worden! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie