Verschillende varens
Verschillende varens L. Batenburg

Wat weet je van varens? Ga mee op excursie en volg de lezing over varens.

18 september 2023 om 15:05 Overig Deel je nieuws

HARDERWIJK/ERMELO. De natuurvereniging voor Harderwijk, Ermelo en omgeving, KNNV, organiseert in samenwerking met NMP-Ermelo op vrijdagavond 22 september een lezing, gevolgd door een excursie op zondag 24 september over varens. 

In de serie minicursussen van de KNNV en het NMP houdt Loek Batenburg een presentatie over varens en over het onderzoek dat hij daarnaar heeft gedaan.

De gemiddelde plantenliefhebber kijkt nauwelijks naar varens. Merkwaardig, want aan deze planten is heel veel te zien en hun levenscyclus is uiterst interessant en divers. De meeste in Nederland inheemse soorten zijn bovendien wintergroen, dus kijken naar varens is dé manier om je als plantenmens ‘s winters niet te vervelen! Loek Batenburg is al heel lang geboeid door deze plantengroep. Hij zal ons vrijdagavond meenemen in de Nederlandse varen-flora. Naast het algemene verhaal zal hij ook wat vertellen over zijn onderzoek in de Lickebaert, het buitengebied tussen Maassluis (tot voor kort zijn woonplaats) en Vlaardingen.

Om de verworven kennis direct aan de praktijk te toetsen, is er zondag een excursie in Amersfoort, onder leiding van varenkenner Joop de Wilde. We gaan óf naar de zeer varenrijke begraafplaats Rusthof Leusden óf naar de eveneens varenrijke grachtmuren in de wijk Vathorst. Joop inventariseert al jaren de varens op beide locaties. 

Vrijdag lezing 20.00-22.00 uur in De Witte Heide, Kerklaan 7, Ermelo,

Zondag excursie Amersfoort/Leusden Vertrek Harderwijk 09.15 uur, Ermelo 9.30 uur

Deze minicursus kost €5.

Opgeven (maximaal 20 personen) voor de lezing en/of de excursie vóór woensdag 20 september via de website https://noordwestveluwe.knnv.nl/agenda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie