Afbeelding
Persbureau Midden Nederland

Schade tijdens jaarwisseling tot nu toe ruim 15.000 euro

Overig

NIJKERK De schade die tijdens de jaarwisseling in de gemeente Nijkerk is aangericht, bedraagt tot nu toe 15.638 euro. Dat zegt wethouder Nadya Aboyaakoub die ook meldt dat eind januari de eerste vandalismemeter door de gemeente uitgebracht gaat worden. Besloten is om deze meter twee keer per jaar op te stellen, de tweede keer in mei.

De wethouder verwacht dat het totale schadebedrag de komende tijd nog wel gaat stijgen. Dat heeft vooral te maken met de straatkolken (putten), een geliefd object bij het afsteken van vuurwerk. De daaraan veroorzaakte schade komt veelal pas in de loop van het jaar aan het licht. Naar verwachting komt er nog zo’n 18.200 euro aan extra kosten bij, waarmee het totale schadebedrag naar verwachting uitkomst op 33.838 euro, een lichte stijging ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Het gaat hierbij om de kosten voor vervanging van materialen en de uren die daarin moeten worden gestoken.

SCHADE De aangebrachte schade in de kern Nijkerk was het grootst met 6.669 euro aan schade. In Nijkerkerveen bleef het bedrag beperkt tot 925 euro, in Hoevelaken was dat 3531 euro en in het buitengebied 958 euro. De schade aan kapotte gesignaleerde straatkolken bedraagt tot nu toe 3555 euro. 

METER In de vandalismemeter wil de gemeente ook de schade van derden meenemen, bijvoorbeeld van voetbalclubs. Het doel van de vandalismemeter is om de bewustwording te vergroten over de schade die wordt aangericht, maar ook om een moreel àppel te doen op mensen om van spullen van anderen af te blijven.

advertentie