Afbeelding
Douwe Meijer

Gasunie reageert op vragen: ‘Affakkelen in Nijkerkerveen was nodig na softwarefout’

7 oktober 2021 om 10:21 Overig

NIJKERKERVEEN Het affakkelen van gas bij het distributiepunt van Gasunie aan de van Dijkhuizenstraat te Nijkerkerveen leidde tot vragen van omwonenden. Gasunie laat weten dat het affakkelen nodig was naar aanleiding van een systeemfout. ,,Het is erg vervelend dat omwonenden meer overlast hebben ervaren dan verwacht werd.” 

In een brief van Gasunie werden omwonenden op 27 september geïnformeerd dat Gasunie tussen 29 september en 8 oktober werkzaamheden zou uitvoeren aan het distributiepunt in Nijkerkerveen. In de brief werd het affakkelen, het verbranden van vrijkomende gassen, toegelicht en werden omwonenden geïnformeerd over de mogelijke bijkomende geluidsoverlast. In de brief werd echter niet uitgelegd waarom het affakkelen nodig was, en dat leidde tot veel vragen bij omwonenden: Wat houden de werkzaamheden precies in? Om hoeveel m3 gaat het in totaal? Zijn er alternatieven voor het affakkelen? ,,Het klinkt alsof we op Schiphol naar taxiënde vliegtuigen luisteren”, zo omschreef een bewoner die schuin tegenover de installatie woont. 

GEUR ,,Dat is inderdaad precies het geluid dat bij affakkelen vrijkomt”, zegt Gerben van Dijk, communicatieadviseur van Gasunie. Hij legt uit waarom het affakkelen in Nijkerkerveen nodig was: ,,Gas is van nature geurloos, maar vanwege het gevaar van gas is het belangrijk dat wij mensen gas toch kunnen ruiken. Daarom voegen we odorant toe, een vieze geur. Dat is de geur die je thuis ruikt als je het gas aanzet. Door een softwarefout in het distributiepunt in Nijkerkerveen was er echter teveel odorant toegevoegd aan het gas en daardoor was het gas niet meer bruikbaar.” 

AFFAKKELEN Het vervoeren van gas met een te hoge concentratie geur zou namelijk onnodig tot veel gasluchtmeldingen kunnen leiden. ,,We hadden twee opties. We zouden de ophoping van de odorant kunnen opzoeken en uit het systeem kunnen halen. Maar dat is een erg tijdrovende klus. Daarom is gekozen voor affakkelen”, legt Van Dijk uit. ,,Afblazen is een alternatief, maar dan laat je pure methaan vrij in de lucht. Dat is uiteindelijk veel schadelijker voor het milieu dan CO2. Daarom is voor affakkelen gekozen. 

Vanwege de plotselinge storing kwam de informerende brief aan omwonenden erg kortdag. ,,Het is begrijpelijk dat omwonenden vragen hadden. We vinden het erg vervelend dat er meer overlast is ervaren dan vooraf verwacht werd en hopen met deze uitleg wat meer duidelijkheid te geven. 

De werkzaamheden van het affakkelen waren overigens eerder klaar dan verwacht. De werkzaamheden werden dinsdag 5 oktober afgerond. 

advertentie
advertentie