Afbeelding
Stad Nijkerk

Nelleke den Besten stopt met haar column in de Stad Nijkerk

22 november 2023 om 13:33 Opinie Column

NIJKERK De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Of nou ja, ondanks dat ik er zelf voor kies te stoppen met het schrijven van columns op deze plek, is het ook wel gek om ineens aan mijn laatste te beginnen. Twee dagen voor de verkiezingen nog wel. Kan ik jullie nog één keer oproepen om vandaag (woensdag) vooral naar de stembus te gaan om van je te laten horen. 

‘Je bent jong en je stemt (niet)’, was vorige week het thema in het zondagavondprogramma Nadia op televisie. Hoogopgeleide jongeren schijnen nog wel redelijk naar de stembus te bewegen zijn, praktisch opgeleide jongeren een stuk minder. Een aantal jonge mensen in de studio praatte erover mee. Eén van hen, zelf slachtoffer van de toeslagenaffaire, vertelde niet te gaan stemmen. Geen vertrouwen. In geen enkele partij. Een ander was zelf politiek actief en zei juist wel te gaan. Een derde gaf aan dat hij tot nu toe altijd gestemd had, maar dat dat gewoon niet genoeg is. Eén keer in de vier jaar een vakje rood kleuren en dan maar afwachten hoe partijen de stemmen interpreteren en welke compromissen zij smeden om tot een werkbare coalitie te komen. 

Zijn worsteling begrijp ik. Niet stemmen is voor mij geen optie, maar gek genoeg heb ik alle grote debatten de laatste weken gemeden. Dat eeuwige tegenover elkaar staan om er zelf goed uit te komen; ik ben er klaar mee. En dat terwijl ik mezelf voor het eerst sinds tijden als zwevende kiezer beschouw. Natuurlijk heb ik de stemwijzers wel ingevuld, maar die bieden niet echt waar ik naar op zoek ben. 

Globaal ken ik de standpunten van de partijen wel, ik wil vooral zien wie de vaardigheden in huis heeft om ons land naar een duurzame toekomst te leiden. Kandidaten die niet zo zeer op zoek zijn naar politieke tegenstand om hun eigen messen te slijpen, maar die zichtbaar zoeken naar een verbindend verhaal dat ons verder helpt.

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Voor ons allemaal. Verkiezingsdag.

Veel wijsheid, beste lezer, bij het maken van je keuze. En als je ook vindt dat eens in de vier jaar stemmen eigenlijk niet genoeg is, blijf dan - of er nu wel of niet een inspirerende leider aan het roer komt - vooral zoeken naar manieren om ook in de tussentijd bij te dragen aan het land dat we willen zijn. Dag!

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie