Afbeelding

Columnist Nelleke den Besten is blij met druktemakers

25 oktober 2023 om 13:33 Opinie Column

In mijn vorige column heb ik al laten doorschemeren dat ik binnenkort stop met het schrijven van columns op deze plek. Het ontbreekt me vaak aan inspiratie en dat is toch echt een onmisbaar ingrediënt dat je als schrijver wél nodig hebt. Probeer de schrijfmotor maar eens op gang te krijgen als er (lokaal) niets is waar je je echt over opwindt of waar je hart zo vol van is dat je pen er van overstroomt. Kon ik me in het voorjaar nog opwinden over de hetze tegen het lespakket Lentekriebels (ook lokaal), nu heb ik meer last van herfstblues...

Op het moment dat de Nijkerkse Ondernemersvereniging dreigde de brui te geven aan de organisatie van de Sinterklaasintocht door onmogelijke veiligheidseisen, stond ik niet meteen op mijn achterste benen. Sterker nog, ik had direct het gevoel dat het wel goed zou komen. Zeker toen ook politieke partijen zich uitspraken. Soms helpt het de boel op het spits te drijven om een oplossing te forceren en precies dat had de NOV al gedaan. Met succes.

Toen iemand zich roerde omdat de geplande plek van één van de vele extra elektriciteitshuisjes het aanzicht van een fraaie Nijkerkse laan op het spel zette, klom ik daar niet over in de hoogste boom. Natuurlijk wilde ik wel in een artikel optekenen hoe hij met zijn buren collectief bezwaar maakte en de netbeheerder om een reactie vragen. Met hoop op een goede afloop. Dat ik niet altijd persoonlijk aansla op kleine of grotere lokale problemen, wil natuurlijk niet zeggen dat andere mensen zich nergens druk over mogen maken. Dat is juist goed! 

Als de NOV zich niet geroerd had, had de goedheiligman in Gorinchem (waar de televisie-intocht plaatsvindt) kunnen blijven. En als iedereen kritiekloos kennis neemt van geplande locaties van heel veel extra transformatorhuisjes, dan schieten ze de komende jaren als paddenstoelen uit de grond. Ook op plekken waar we ze misschien liever niet hebben. 

Kortom, vandaag vier ik mensen of organisaties die zich roeren bij problemen en die effectief een daad stellen door iets te doen of juist te laten. Voor het veilig stellen van een populair lokaal evenement. Voor het bewaken van een fraai uitzicht. Of voor welk ander lokaal, landelijk of wereldwijd goed doel dan ook. Hoera voor drukmakers die in beweging komen als zij zich ergens kwaad over maken of verdrietig over zijn.

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie