Afbeelding
Stad Nijkerk

Columnist Nelleke den Besten over sporten op vakantie en dicht bij huis

2 augustus 2023 om 14:33 Opinie Column

NIJKERK Wie weleens afreist naar mediterrane bestemmingen kan ze waarschijnlijk zo voor de geest halen: boulevards of promenades die voorzien zijn van allerhande fitnessapparaten om de buitensporter te plezieren. Dagelijks in gebruik van lokalo’s (?) en ook steeds vaker van gasten die in vakantietijd alles op een lager pitje zetten, behalve hun sportroutine. Er is tenslotte geen betere plek om aan je bikini- of ballenknijperbody te werken dan daar waar je jezelf ook daadwerkelijk (veelvuldig) in badkleding hult. Los van de openbare apparaten waar vakantiegangers al dan niet aan hangen, zie je hen ook veel fietsen, hiken, (trail)runnen, suppen en wat je verder allemaal aan cardiotraining kunt bedenken in de buitenlucht. 

Zelfs als het heet genoeg is om ook zonder fysieke inspanning al in zweten uit te barsten; je hebt je outfit mee, dus sporten zul je. Op ons vakantieadres ontbrak zo’n sportieve laan dit jaar, maar we zaten tijdens onze eerste pizza op het terras wél frontrow bij een lokaal loopevenement. Te laat ontdekt om onszelf nog in te schrijven, maar het begint dan toch te kriebelen. Zeker als je de kinderen aan het tafeltje naast je enthousiast ‘hop, hop, hop, hop, hop!’ hoort roepen.

Ben je intussen terug en heb jij je kans gemist op vakantieadres grootse prestaties te leveren? Dan kun je thuis in Nijkerk los met je QR-codescanner. Vanaf het fietspad dat achter Fortius langs loopt, is een rondje van 5 kilometer uitgezet, met onderweg 12 paaltjes met QR-code. Scan je die codes dan krijg je – steeds wisselende – sportoefeningen om je workout compleet te maken. Burpees, statische squats, planken, etc. Kortom, gratis en voor niets een uitgebalanceerde training voor je hele lijf, lekker in de buitenlucht. Tijdens een verkennend rondje langs de paaltjes heb ik er niemand in actie gezien, maar dat was ook niet zo gek als je met een schuin oog op buienradar keek op dat moment. 

Toch vraag ik me af of we op zonnige momenten wel mediterrane taferelen gaan zien op de Avenida del Corlaer. Het is namelijk zo’n initiatief waarbij je een zoveelste app moet downloaden om er gebruik van te kunnen maken. Ben je eindelijk lekker buiten, moet dat vermaledijde apparaat dat al voor zoveel afleiding garant staat weer mee om je echt in beweging te zetten. 

Hoe dan ook, het is op z’n minst een poging mensen ook in hun natuurlijke habitat meer aan het bewegen te krijgen.

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie