Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Berber Stellingwerf

Verplicht meer gym is makkelijker gezegd dan gedaan

13 februari 2020 om 15:00 Onderwijs

NIJKERK Kinderen op de basisschool en in het voortgezet onderwijs moeten twee uur gym per week krijgen. Dat wordt voor scholen verplicht, besloot de Tweede Kamer vorige week. Nijkerkse scholen zeggen desgevraagd dat het voldoen aan deze eis, die nog door de Eerste Kamer moet en over drie jaar in moet gaan, in de praktijk niet zo eenvoudig zal zijn. 

Sanne Koudijs

Scholen zijn al verplicht om bewegingsonderwijs te geven. Arie Slob, de minister voor basis- en voortgezet onderwijs, heeft wel met de scholen afgesproken dat zij minimaal twee, maar het liefst drie uur per week besteden aan gymmen, sporten en bewegen. In de praktijk blijken echter veel scholen zich daar nog niet aan te (kunnen) houden. Vorige week heeft de Tweede Kamer daarom op voorstel van de VVD en SP het minimum van twee uur gym per week opgenomen in de eisen die aan scholen worden gesteld. 

HOEVELAKEN Dat het voldoen aan deze komende eis nog niet zo eenvoudig is, blijkt al na een vragenronde door Hoevelaken. De scholen zeggen daar, zonder uitzondering, dat de sporthalcapaciteit in het dorp onvoldoende is om alle basisschoolleerlingen twee uur per week te laten gymmen. ,,Wij geven momenteel twee keer drie kwartier gymles per week. Als dat echt naar twee klokuren moet, wordt het krap in de beschikbare sporthallen”, zegt Nancy de Graaff, directeur van Jenaplanschool De Hoeve. Gertjan van Belzen, directeur van de Willem Farelschool, stipt ook aan dat het aantal gymbevoegde docenten te klein zou kunnen zijn. ,,We redden het nu precies met de combinatie van docenten die wel gymbevoegd zijn en die geen bevoegdheid hebben.” 

ONVOLDOENDE VAKDOCENTEN In Nijkerk zijn meer sporthallen beschikbaar dan in Hoevelaken, maar ook daar lijkt de nieuwe eis van minimaal twee uur gymmen per week makkelijker gezegd dan gedaan. Thijs Hagen, directeur van Het Baken: ,,We geven anderhalf uur gym per week en streven natuurlijk naar meer. Maar een gymakte zit niet standaard meer bij de lerarenopleiding, waardoor weinig docenten gymbevoegd zijn.”

MEER RUIMTE NODIG Ben Hiemstra, directeur van de Oranje-Nassauschool, voorziet net als in Hoevelaken een ruimteprobleem in Nijkerk, ondanks het feit dat zijn school over een gymzaal beschikt. ,,In het geval van twee uur verplicht gym hebben we niet voldoende ruimte in onze eigen gymzaal. We moeten dan naar een andere locatie, maar als alle scholen meer gymuren moeten aanbieden, zal de gemeente uiteindelijk wel voor meer sportruimte moeten zorgen.”

VOORTGEZET ONDERWIJS De nieuwe eis geldt ook voor het voortgezet onderwijs, maar volgens het Corlaer College en Aeres VMBO & MBO Nijkerk is de norm niet nieuw. ,,Voor het voortgezet onderwijs is het een harde eis”, aldus Vincent van Polen van het Corlaer College.

Meer lezen over dit onderwerp? In ons premium artikel wordt een compleet beeld geschetst van de problemen die basisscholen voorzien als deze eis wordt ingevoerd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie