(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). PCO Gelderse Vallei

Minder geld voor aanpak laaggeletterdheid beschikbaar

11 februari 2020 om 14:12 Onderwijs

NIJKERK Het niet indexeren van de reguliere educatie-uitkering door het rijk aan gemeenten, maakt dat Nijkerk per jaar tweeduizend euro minder heeft om in te zetten voor de aanpak van laaggeletterdheid.

Wijnand Kooijmans

Dit blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Ries van Elteren van De Lokale Partij. De aanpak van laaggeletterdheid is een speerpunt binnen de gemeente Nijkerk, maar ook van het college, zo wordt aangegeven. Wethouder Nadya Aboyaakoub is, samen met twee collega wethouders ook in gesprek over dit thema met het betrokken ministerie. Aangegeven is dat men duidelijk ongelukkig is met het besluit van het rijk.

Door het college wordt aangegeven dat het moeilijk is aan te geven wat de lagere uitkering precies inhoudelijk gaat betekenen als het gaat om de brede aanpak van laaggeletterdheid. Aan dit plan wordt nog gewerkt. Onderzocht moet worden welke activiteiten er al zijn om laaggeletterdheid aan te pakken, wat er mist maar ook wat effectief werkt. Een deel is al in beeld, een deel moet nog worden onderzocht.

Volgens het college is het van groot belang te komen tot een duurzame aanpak van laaggeletterdheid voor de komende jaren en zich te richten op een groter geheel en niet op tijdelijke activiteiten. De verwachting is dat het plan in het tweede kwartaal van dit jaar gereed is.

Wanneer het blijkt dat er financiële problemen ontstaan bij het uitvoeren van het programma kan, zo zegt het college, een deel van de middelen voor laaggeletterdheid uit het uitvoeringsprogramma van het coalitieakkoord worden ingezet. In dit programma is voor zowel 2020 als 2021 een bedrag van dertigduizend euro vrijgemaakt voor de aanpak van laaggeletterdheid.

advertentie
advertentie