Afbeelding
Persbureau Midden Nederland

Naast blauwalg nu ook botulisme in water Nijkerk

Natuur en milieu

NIJKERK De afgelopen tijd werd er in de wateren in Nijkerk steeds vaker blauwalg aangetroffen. Inmiddels is er in het water aan de Bachlaan in Nijkerk ook botulisme aangetroffen, zo waarschuwen borden.

Botulisme ontstaat door bacteriën die in stilstaand water bij hoge temperaturen groeien. Botulisme is een vorm van vergiftiging die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. Het gif verlamt de spieren en de vogels stikken of verdrinken.

Hoewel het type bacterie dat is aangetroffen niet gevaarlijk is voor de mens, moet men zieke en/of dode dieren altijd vermijden. Er bestaat een mogelijkheid dat de bacterie zich in de dode dieren vormt tot een gif dat wel gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Ruim dode dieren niet zelf op, maar meld het bij het waterschap.

WAARSCHUWINGSBORDEN De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst. Mensen wordt aangeraden contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Meer informatie over botulisme en blauwalgen is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl/botulisme

advertentie
advertentie