Afbeelding
slg

Nijkerkerveen krijgt er 6.600 struiken en 150 bomen bij

Natuur en milieu

NIJKERKERVEEN Bewoners uit het buitengebied van Nijkerkerveen planten binnenkort zo'n 6.600 struiken en 150 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan de kwaliteitsimpuls Landschap Nijkerkerveen. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 16 november om 9.15 uur. Wethouder Oosterwijk plant dan de eerste boom met Stichting Landschapsbeheer Gelderland op het terrein van loonbedrijf J. Davelaar & Zn, aan de Laakweg 110a.

De gemeente en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseerden in mei een informatieavond over het versterken van landschap en biodiversiteit door de aanleg van inheemse beplanting op eigen terrein. Twintig bewoners hebben zich aangemeld en meegedaan. Zij gaan ruim 6.600 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens 150 knot-, laan- en hoogstamfruitbomen.

Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.

Het gaat volgens de SLG om bomen en struiken die in het landschap passen en in ons land voorkomen. ,,Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan."

[SUBSIDIE] Bewoners deden een eigen bijdrage en konden gebruik maken van subsidiemogelijkheden. Het project Kwaliteitsimpuls landschap Nijkerkerveen wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Nijkerk.

advertentie