De landbouw is een belangrijke drager van het buitengebied
De landbouw is een belangrijke drager van het buitengebied Wijnand Kooijmans

Nijkerk werkt aan omgevingsvisie

27 oktober 2019 om 13:10 Natuur en milieu

NIJKERK Bij het opstellen van de omgevingsvisie wil de gemeente Nijkerk het milieubelang volwaardig en vroegtijdig betrekken bij de besluitvorming. Dat maakt dat er een zogenoemde milieueffectrapportage wordt opgesteld.

Wijnand Kooijmans

Om tot zo'n onderzoek te komen is een startnotitie opgesteld welke tot begin november ter inzage ligt en waar ook zienswijzen (bezwaren) tegen kunnen worden ingediend. De bezwaren worden dan betrokken bij het opstellen van het onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu. De omgevingsvisie moet richting geven aan plannen op het gebied van wonen, werken, voorzieningen, mobiliteit, landschap en landelijk gebied. Ook duurzaamheid is hierin een belangrijk thema.

De omgevingsvisie gaat zes hoofdthema's tellen en richt zich op Nijkerk in 2040. Volgens verwachting wordt de visie per 1 januari 2021 van kracht. Om voor deze datum alle onderdelen volledig te verwerken is de tijd te kort en is door het college van burgemeester en wethouders voor gekozen een eerste versie op te stellen waarin de zes hoofdthema's zijn uitgewerkt.

SPEERPUNTEN Ten aanzien van het thema duurzaamheid is het uitgangspunt dat in 2050 Nijkerk energieneutraal moet zijn. Dat moet worden bereikt door energiebesparing in de gebouwde omgeving, het opwekken van duurzame elektriciteit, het aardgas vrij maken en duurzame mobiliteit.

Binnen het thema Wonen is het belangrijkste aandachtspunt het bouwen van betaalbare woningen voor iedereen en het verduurzamen van de woningbouwvoorraad bij zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Voor de periode na 2030 moeten nieuwe locaties worden gezocht. Bouwen binnen bestaande gebieden gaat weliswaar voor maar voorkomt niet dat ook in het huidige buitengebied moet worden gebouwd. Waarbij de kwaliteit van dat gebied zo veel mogelijk moet worden gespaard.

NOODZAAK Er komt ook onderzoek naar de noodzaak tot uitbreiding van bedrijventerreinen op de langere termijn. Daarbij wordt ook gekeken welke noodzakelijke maatregelen moeten worden getroffen als het gaat om herstructurering van bestaande terreinen. Zorgvuldig ruimtegebruik en verduurzaming zijn daarbij belangrijke onderdelen.  

Op het punt van mobiliteit zet de gemeente sterk in op goed openbaar vervoer en het gebruik van de fiets, Het bestaande fietsnetwerk moet daarvoor worden uitgebreid en aangepast. Hierbij speelt het verschil in snelheid tussen de gewone fiets en bijvoorbeeld speedpedelec en e-bike ook een rol. De auto verdwijnt niet uit beeld maar elektrisch rijden wordt gestimuleerd.

SPREIDING De spreiding van voorzieningen wordt als belangrijk gezien maar ook het multifunctionele gebruik hiervan. Het gaat om voldoende ruimte om te spelen, bewegen, recreëren en ontmoeten. Daarmee wordt ook een gezonde leefstijl bevorderd.

De landbouw wordt gezien als een belangrijke dragen voor het buitengebied en de voedselproductie. Behoud van het landschap weegt zwaar naast het ruimte bieden aan bestaande agrarische bedrijven zich te ontwikkelen op een economisch rendabele en duurzame wijze.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie