Evan Bogerd
Evan Bogerd Orgelcommissie Grote Kerk Nijkerk

Evan Bogerd opent zomerserie orgelconcerten in Grote Kerk Nijkerk

10 juni 2023 om 10:00 Muziek

NIJKERK Het eerste orgelconcert van deze zomer op het orgel van de Grote Kerk in Nijkerk, wordt op dinsdag 20 juni gegeven door Evan Bogerd. Hij is sinds 2020 cantor-organist van de Westerkerk te Amsterdam. In Nijkerk speelt hij muziek van Johann Sebastian Bach, Alexandre Guilmant, Max Reger en Franz Liszt. Ook brengt hij een improvisatie ten gehore. Dat laat Orgelcommissie Grote Kerk Nijkerk weten in een persbericht.

Evan Bogerd begint en eindigt het concert met Bach. De eerste twee programmapunten zijn van Johann Sebastian Bach (1685-1750) zelf: ‘Preludium en fuga in h-Moll’ en ‘Wenn wir in höchsten Nöten sein’. En het laatste stuk van dit concert gaat over Bachs naam: in het Duits kunnen de letters BACH omgezet worden in noten. Met dit thema maakte Franz Liszt (1811-1886) een ‘Präludium und Fuge’, die erg bekend is geworden. 

FRANSE EN DUITSE ROMANTIEK

In het middendeel van het programma neemt Evan Bogerd de luisteraars mee in de Franse en Duitse romantiek. Van Alexandre Guilmant (1837-1911) klinkt het rustige ‘Andante con moto’. Van Max Reger (dit jaar 150 jaar geleden geboren) speelt Evan Bogerd de imposante ‘Introduction und Passacaglia’ en ‘Straf mich nicht in deinem Zorn’. 

De Nederlandse organist Piet Post (1919-1979) schreef tien Improvisaties over oud-Nederlandse volksliederen. Hiervan speelt Evan Bogerd er vijf op dit concert. Hierna volgt een improvisatie. Alle details over en een toelichting op het programma zijn te vinden op www.orgelnijkerk.nl

AANVANG

De aanvang van het orgelconcert is 20.00 uur. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. Na afloop is er koffie en thee in ‘t Gasthuus naast de kerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie