Afbeelding
Joni Israeli/Robert Koelewijn
In memoriam

Klasien van den Tweel-Brouwer (77): Altijd oprechte interesse en meelevendheid

28 februari 2022 om 15:20 Mensen

NIJKERK Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Dat gold zeker voor de Nijkerkse ondernemer Gerard van den Tweel die, in een huwelijk van bijna 54 jaar, altijd kon rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn echtgenote Klasien. Zaterdagmorgen 26 februari 2022 overleed zij, 77 jaar oud, na een periode van afnemende gezondheid.

Zij haalde lang niet zo vaak de krantenkolommen als haar echtgenoot, maar Klasien van den Tweel was in Nijkerk net zo’n bekend gezicht. Een warme, hartelijke vrouw die met iedereen graag een babbeltje maakte en begaan was met de mensen om haar heen. Veehandelaarsdochter Klasien en middenstandszoon Gerard kenden elkaar al van de Nijkerkse schoolbanken. Na hun huwelijk in 1968 traden beiden officieel toe tot de zaak van zijn ouders. Terwijl Gerard zich bezighield met de supermarkt, runde Klasien de drogisterij. 

Na de komst van de kinderen trok Klasien zich wat meer terug uit de zaak om de zorg voor het gezin op zich te nemen. Zodra de kinderen wat groter waren, hervatte zij haar werk in de zaak met het runnen van de slijterij. Het contact met klanten vond zij heerlijk. Maar typerend voor Klasien was ook dat zij bij haar werk ook een bijzondere betrokkenheid en verantwoordelijkheid toonde voor de mensen die aan de toonbank kwamen. ,,Goed verkopen in de slijterij is leuk, maar niet als je ziet dat drank mensen stuk maakt’’, zei zij hierover ooit in een interview. ,,Dan ben je even geen winkelier, maar mens.’’

Klasien van den Tweel wist hoe het voelde als de wereld om je heen lijkt in te storten en dat zorgde voor een groot inlevingsvermogen

Midden jaren ’90 vond Klasien een nieuwe uitdaging in het explosief groeiende imperium van de familie: de bouw en inrichting van de hotels die aan het concern werden toegevoegd. ,,Mannen zijn gericht op mooie ruimten, vrouwen kijken naar het praktisch gebruik. Hotelkamers en badkamers moeten zo zijn opgezet dat deze voor kamermeisjes makkelijk schoon te houden zijn. Gezellig maken doe je daarna met leuke inrichting. Erbij zitten, invloed hebben, meubels en gordijnen uitzoeken; ik vind het allemaal leuk’’, zo betitelde zij haar enthousiasme voor de horecatak van het bedrijf. 

Het meest kenmerkend voor Klasien van den Tweel was echter altijd haar oprechte interesse in de ander en haar meelevendheid. Het kwam recht uit haar hart, want het verdriet was - blijkens onder meer het verlies van hun 15-jarige jongste zoon Ferry in 1992 ten gevolge van een auto-ongeluk - ook niet aan de deur van de familie Van den Tweel voorbijgegaan. Zij wist hoe het voelde als de wereld om je heen lijkt in te storten en dat zorgde voor een groot inlevingsvermogen. Haar sociale antennes stonden altijd op scherp en ze toonde zich altijd heel nauw betrokken bij het wel en wee van het personeel van het bedrijf. Een praatje hier en een babbeltje daar, altijd belangstellend naar de persoon zelf of zijn/haar familie ongeacht of zij nu in Nijkerkse supermarkt liep of in een vestiging van het bedrijf op de Antillen. 

Hoewel Klasien in de laatste jaren door haar afnemende gezondheid minder in de openbaarheid kwam, zal deze ‘moeder van het familiebedrijf’ - met haar aanstekelijke lach en heerlijke no-nonsense mentaliteit - door velen worden gemist. In de eerste plaats natuurlijk door echtgenoot Gerard, hun zonen Edward en George en familie, die hun anker verliezen. Maar met haar is op zaterdag 26 februari 2022 ook een bijzondere Nijkerkse heengegaan. Klasien van den Tweel-Brouwer zal zeker nog lang in de herinnering voortleven. 

Door Margreet Hendriks

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie