Ondernemer Gerard van den Tweel is op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen van de gemeente.
Ondernemer Gerard van den Tweel is op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen van de gemeente. Arjen Gerritsma

Van den Tweel boos op parkeerplannen van gemeente: ‘Oneerlijke concurrentie’

11 maart 2021 om 13:27 Nieuwbouw

NIJKERK Ondernemer Gerard van den Tweel is op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen van de gemeente Nijkerk om 95 parkeerplekken aan te kopen in het bouwplan Kerkplein, op het voormalige Jumbo-terrein. In een brief aan de raad beweert Van den Tweel Vastgoed dat de gemeente aan oneerlijke concurrentie doet. 

Aanleiding voor deze brief zijn de plannen voor het oude Jumbo-terrein in Nijkerk, tegenover de Grote Kerk. Op dit terrein wordt het bouwplan ‘Wonen onder de toren’ gerealiseerd. In dat plan wordt, naast tientallen koopwoningen, appartementen en huurwoningen, ook een parkeergarage gebouwd voor omwonenden. De gemeente wil deze parkeergarage nu echter ook beschikbaar maken voor bezoekers van de binnenstad. En daar is de ondernemer - die eigenaar is van parkeergarage Oosterpoort - het niet mee eens. De nieuwe parkeergarage zou daarmee namelijk een directe concurrent worden van ‘zijn’ parkeergarage bij de Oosterpoort. 

‘NEGATIEVE GEVOLGEN’ Van den Tweel is van mening dat ,,acceptatie en uitwerking van het voorstel voor hen als exploitant van de enige private commerciële parkeergarage in de gemeente ongewenste en onacceptabel grote negatieve gevolgen zal hebben.” Ook verzet hij zich tegen de plannen om parkeren in de ondergrondse parkeergarage deels gratis aan te bieden, terwijl bezoekers in de Oosterpoort dezelfde tarieven moeten betalen als die door de gemeente worden gehanteerd. ,,Naar onze mening houdt de gemeente Nijkerk met uitvoering van de plannen de parkeertarieven kunstmatig laag en doet zij ons daarmee oneerlijke concurrentie aan”, zo valt te lezen in de brief. 

BEZWAAR In de brief wordt eveneens bezwaar gemaakt tegen het feit dat de gemeente de geplande locatie Kerkplein niet kostendekkend kan exploiteren. ,,Om de exploitatie desondanks mogelijk te maken, zullen volgens de plannen gemeenschapsgelden worden gebruikt. Daartegen maken wij bezwaar.” Om dit kracht bij te zetten, liet Van den Tweel Vastgoed een onderzoek uitvoeren door parkeergaragebeheerder Arrivée. Volgens Van den Tweel is de conclusie van Arrivée dat ,,de aannames over kosten en de bezettingen wel zeer rooskleurig worden gepresseerd en dat de verwachte resultaten in de praktijk niet realistisch zullen blijken.” 

Van den Tweel verwacht dat de parkeergarage bij de Oosterpoort door deze plannen verlies zal leiden en noemt dit onacceptabel. Ook zegt men verbaasd te zijn dat over de uitbreiding en met name de financiering met gemeenschapsgelden geen enkel overleg met hen of de parkeergaragebeheerder is geweest. Van den Tweel Vastgoed vraagt de raad daarom om het voorstel af te wijzen en zegt zelfs juridische stappen te overwegen als het huidige voorstel toch wordt goedgekeurd door de raad. 

Nadat het terrein jarenlang braak lag, zijn de voorbereidingen voor ‘Wonen onder de toren’ inmiddels in volle gang. De verkoop van de woningen start naar verwachting in april. 

MEER LEZEN Meer over de plannen en de verdere invulling van ‘Wonen bij de toren’ is hier te lezen. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie