Afbeelding
Arjen Gerritsma

Open dag op terrein voor opvang van Oekraïners in Nijkerk

1 juli 2023 om 19:58 Maatschappelijk

NIJKERK De eerste Oekraïners nemen maandag hun intrek in de voor hen op het terrein van het voormalige Bad Bloemendal geplaatste chalets. In totaal verhuizen de komende dagen de 120 mensen die tot nu waren gehuisvest in bungalows op het terrein van Bad Hulckesteijn. Daarmee eindigt de huurovereenkomst met Europarcs.

door Wijnand Kooijmans

Veel van de betrokkenen maakten zaterdag van de gelegenheid gebruik om voor het eerst hun nieuwe onderkomen te bezichtigen tijdens de goed bezochte open dag. Ze zijn tevreden over wat ze aantreffen. ,,De ruimte houdt niet over. Maar we zitten wel dichter bij het centrum en dat is ons ook wat waard”, zegt één van de toekomstige bewoonsters.

PRAATJE 

Enkelen maken een praatje met burgemeester Gerard Renkema, die ook op de fiets naar de open dag is gekomen en even later gezelschap krijgt van wethouder Mariëlle Broekman. Voor de bezoekers, ook velen die in de buurt woonachtig zijn, is er koffie of thee met een koekje.

De komende tijd moeten er nog iets meer dan tien chalets worden geplaatst om aan het gewenste aantal van 53 te komen. Voorzieningen voor het inzamelen van kleding en lege flessen zijn al wel aanwezig. Eén van de chalets is bestemd voor de beheerder, een tweede wordt binnenkort ingericht met onder meer bureaus. Ook komt er een spreekkamer voor wanneer iemand behoefte heeft aan een gesprek.

ONDERWIJS 

Projectleider Marion Hulsebosch: ,,Het gaat om het huisvesten van mensen die veelal de eerste twee jaar nog niet weten of ze terug kunnen naar Oekraïne. Niemand weet wanneer die oorlog eindigt. Als gemeente zijn we verplicht fysieke zorg te verlenen, lichamelijk maar ook geestelijk. Daarnaast zijn de kinderen gewoon leerplichtig en moeten we zorgen dat ze onderwijs kunnen volgen. Ouderen die Nederlandse taalles willen volgen, moeten we die mogelijkheid ook aanbieden.”

Mensen die willen werken mogen dat. Wie dat niet kan, krijgt leefgeld. Met hen worden ook gesprekken gevoerd over wat ze eventueel willen. Dat kan sporten zijn, maar ook vrijwilligerswerk of een koffieochtend. Voetbalvereniging Sparta Nijkerk heeft al aangeboden om jongeren de kans te willen bieden om daar te voetballen.

BEVEILIGING 

Er zijn dag en nacht mensen aanwezig op het terrein. Dat geldt ook voorlopig voor de beveiliging. ,,We kijken wel of de beveiliging op termijn kan worden afgeschaald. We gaan er niet op voorhand van uit dat er zaken mislopen. Iedereen moet zich hier veilig kunnen voelen.” Zodra de mensen die al in de gemeente Nijkerk wonen zijn gehuisvest wordt gekeken of er nog meer opvang moet worden geboden. Dat wordt in regionaal verband gedaan binnen de veiligheidsregio Midden-Gelderland.

Het gaat wel uitsluitend om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. ,,Dat is zelfs vastgelegd in de vergunning. We zouden ook niet anders willen”, zo zegt Hulsebosch. In totaal is er ruimte voor de opvang van zo’n 240 Oekraïense vluchtelingen. 

BLOEMEN 

De chalets die al op het terrein staan, zijn al volledig ingericht. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van de diensten van ondernemers uit de gemeente Nijkerk zelf. Dat geldt ook voor de aanwezige nutsvoorzieningen op het terrein. In de chalets staan zelfs al boeketten bloemen om de nieuwe bewoners te verwelkomen.

Tijdens de inspraak met omwonenden hebben zij hun zorgen geuit over het verkeer. De Wallerstraat en de Luxoolseweg zijn al best drukke wegen. De gemeente gaat de komende tijd kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Hulsebosch geeft aan dat, voor zover haar bekend, slechts zo’n zeven toekomstige bewoners een eigen auto hebben. ,,Maar dat kan veranderen. Mensen die werken, staat het vrij een eigen auto te kopen. Dat zal veelal een tweedehandsje zijn.”

LEEFGELD 

Maar weinig mensen zijn volgens haar met een eigen auto naar Nederland gevlucht. ,,De meeste mensen die binnenkomen hebben niet meer dan de kleding bij zich die ze aan hadden. Ze zijn al blij leefgeld te krijgen om hun eten te kunnen betalen. Indien er kleding nodig is, halen ze dat meestal bij de kringloop of de kledingwinkel van het Leger des Heils.”

KLEIN

Mensen uit de omgeving die komen kijken, vinden dat de chalets netjes zijn ingericht. ,,Ik vind wel dat er maar weinig ruimte is als je hier met vijf mensen moet wonen. De kamertjes zijn wel klein.” Hier en daar klinkt de vraag op waarom er een hek om het park staat. Hulsebosch zegt dat dit hek snel verdwijnt. ,,Het hek is geplaatst uit veiligheidsoverwegingen. Er is veel vrachtverkeer geweest om de chalets te brengen, soms te verplaatsen of om spullen te brengen voor de inrichting.”

De komende tijd wordt benut om het chaletpark verdere invulling te geven. Voor de bewoners vindt 19 augustus een officiële opening plaats.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie