Afbeelding
GERRIT STEEN

Hoevelakense Geefgids door burgemeester Renkema gelanceerd

30 maart 2023 om 07:57 Maatschappelijk

HOEVELAKEN Onder grote belangstelling heeft burgemeester Gerard Renkema in zalencentrum De Stuw op woensdagavond 29 maart met een druk op de knop de website gelanceerd voor de Hoevelakense Geefgids. De Geefgids helpt om maatschappelijke organisaties te vinden waar mensen met een warm hart aan kunnen bijdragen.

Steeds meer mensen besluiten om een goed doel op te nemen in hun testament, omdat zij het belangrijk vinden dat hun idealen voortleven. Anderen kiezen voor de mogelijkheid om éénmalig of bij regelmaat te doneren aan het lokale doel van hun keuze. Met de Hoevelakense Geefgids wil Lionsclub Hoevelaken op een eenvoudige manier schenkers en ontvangers met elkaar in contact brengen zodat goede doelen en/of projecten ook sneller kunnen worden gerealiseerd. 

,,Daarmee wordt meer recht gedaan aan het werk van de honderden vrijwilligers, die zich – vaak jaren achtereen – inzetten om het wonen en werken in Hoevelaken nóg aangenamer te maken met initiatieven die alleen kunnen worden gerealiseerd als er ook geld voor beschikbaar is”, aldus Lionsclub Hoevelaken.

GIFTEN

In de Hoevelakense Geefgids geven organisaties aan waar ze voor staan. Daarnaast benoemen ze concrete doelen, die met de giften kunnen worden gerealiseerd. ,,Schenkers van donaties en/of legaten kunnen de Geefgids raadplegen om te kijken welke goede doelen zij met hun giften willen ondersteunen. Bij elk genoemd goed doel is de naam van een contactpersoon vermeld, die aanvullende informatie kan geven. De gids geeft ook algemene informatie over schenken en nalaten aan goede doelen.”

ANBI 

Voor particulieren geldt: geven loont. Geven aan een goed doel loont nog meer. De Lionsclub legt uit: ,,Een goed doel dat de belastingdienst ook zo accepteert noemen we dan een ‘ANBI’ (algemeen nut beogende instelling). De organisaties in de Geefgids voldoen aan deze norm. Eenzelfde regeling geldt voor de SBBI (sociaal belang behartigende instelling). Geeft u aan een ANBI, dan is dat bedrag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting; de ANBI betaalt geen schenkbelasting. Let wel: er gelden wel drempelvoorwaarden afhankelijk van uw inkomen. Deze drempels zijn er niet bij de periodieke schenking. Daarbij gelden wel weer de voorwaarden dat er een overeenkomst moet zijn waarbij voor tenminste vijf jaar een toezegging wordt gedaan voor de betaling van een bedrag. De verplichting tot betaling eindigt bij eerder overlijden. Bij de periodieke gift is er dus geen drempel en blijft de schenking voor de ANBI onbelast. De notaris kan hier alles over vertellen.”

MYSTERY GUEST 

Het was nog niet helemaal zeker of de aangekondigde ‘Mystery Guest’ het vanwege een lange reis kon halen, maar uiteindelijk lukte het toch: niemand minder dan Sinterklaas kwam de aanwezigen een hart onder de riem steken. De Goedheiligman is zoals bekend bij uitstek een man die veel weggeeft. ,,Weggeven maakt gelukkig en is zoveel leuker dan krijgen”, liet hij de aanwezigen weten. Hij moest nog wel kwijt dat hij ernstig teleurgesteld was in burgemeester Renkema, die vorig jaar de toegang van een hulp-Sint tot Hoevelaken ontzegde. De burgemeester bood hierop zijn verontschuldigingen aan en beloofde beterschap. Toen Sinterklaas vroeg of er nog vragen waren, vroeg Tijmen de Vries hilarisch of hij zijn schoen al mocht zetten. Dat mocht, maar of moeder Sierou daar echt blij mee was…?

Leen Schonewille benadrukte dat hij wil bereiken dat de Geefgids een ingeburgerd fenomeen wordt in de lokale gemeenschap en dat het digitale platform een bron is voor het doen van giften en schenkingen door middel van legaten. Hiervoor is vooral veel publiciteit nodig: ,,Praat er eens over met vrienden, familie en bekenden.” 

Meer informatie over de Hoevelakense Geefgids is te vinden op www.dehoevelakensegeefgids.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Gerrit Steen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie