Marja Willems en Gert Dijkhuizen waren dinsdag bij de officiële aftrap van de organisatie.
Marja Willems en Gert Dijkhuizen waren dinsdag bij de officiële aftrap van de organisatie. Marcelle Warringa

Nijkerkse raadsleden organiseren benefietavond voor slachtoffers van aardbevingen in Turkije en Syrië

7 maart 2023 om 16:57 Maatschappelijk Tips van de redactie

NIJKERK In Nijkerk wordt op 5 april een benefietavond met een veiling gehouden om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Onlangs is dat idee gelanceerd tijdens één van de gemeenteraadsvergaderingen. Dit resulteerde een unieke samenwerking, want alle gemeentepartijen werken mee om van de avond een succes te maken. 

‘Samen sterk’ is het motto en de organisatie hoopt vooral ook op veel ideeën en de inbreng van inwoners van de gemeente Nijkerk. Momenteel wordt hard gewerkt aan het programma voor de benefietavond die ‘Samen Sterk voor de aardbeving in Turkije en Syrië’ gaat heten. De avond zal worden gehouden op het Engelse Plein in Kade 10.  

VEILING

De start van de organisatie en de werving van veilingitems was dinsdagmiddag in het Kunstlokaal Nijkerk. Daar werd geschilderd om alvast een aantal kunstwerken op de veilinglijst te kunnen zetten. De te veilen objecten worden allemaal tentoongesteld in een speciale expositieruimte. Rond de veiling zijn ook tickets te koop voor een benefietdiner met wijnarrangement en een netwerkborrel.

Best uniek dat we in verkiezingstijd als raad zo fijn kunnen samenwerken aan iets dat zo hard nodig is

GELD VOOR NOODHULP EN WEDEROPBOUW

Initiatiefnemers van de benefietavond zijn Marja Willems, Tjidde Luigjes en Niels Staal. „Het is eigenlijk best uniek dat we in verkiezingstijd als raad zo fijn kunnen samenwerken aan iets dat zo hard nodig is”, aldus Staal. „Na het zien van de beelden van de ramp hebben wij vrij snel contact gezocht met de Turkse moskee. Daar hebben we uitgebreid gehoord over de mooie initiatieven die er gaande zijn. We hebben daarna gevraagd wat wij als gemeenschap zouden kunnen doen en hebben hier uitvoerig over gesproken. Omdat er al heel veel goederen onderweg zijn, is ons verteld dat geld nu het hardst nodig is. Geld voor noodhulp, maar ook geld om straks te starten met de wederopbouw.”

Omdat er al heel veel goederen onderweg zijn, is ons verteld dat geld nu het hardst nodig is

,,De makkelijkste weg is om als gemeente bijvoorbeeld een euro per inwoner te doneren aan Giro 555. Maar eigenlijk geef je dan ongevraagd andermans centen weg. Toen is het idee ontstaan om een benefietavond te organiseren. Ook om ervoor te zorgen dat iedereen uit onze gemeente zelf kan kiezen om een steentje bij te dragen. Dat kan als deelnemer - particulier of als bedrijf - aan het diner of de netwerkborrel, als donateur of als schenker van een veilingitem bijvoorbeeld. Op deze manier kunnen we als gemeente met z’n allen aan de inwoners van Turkse en Syrische afkomst laten zien hoeveel we met ze meeleven en zorgen we voor een stukje extra verbinding.”

HOGE VERWACHTINGEN

Tijdens ‘Samen Sterk voor Turkije en Syrië’ wordt er niet alleen culinair gelinkt naar Turkije en Syrië. Er zullen ook sprekers zijn die een inkijkje geven in de noodhulp die door de landen wordt georganiseerd. En Search and Rescue Nederland is aanwezig om te laten zien wat het team met de zoek- en speurhonden heeft kunnen doen vlak na de ramp. 

Het wordt een avond waar beleving, saamhorigheid en verbinden voorop staan

Luigjes: „Het wordt een avond waar beleving, saamhorigheid en verbinden voorop staan. Daarnaast mag het ook een fijne avond zijn voor het goede doel en laten we hopelijk zien wat we als gemeenschap voor elkaar over hebben. We hebben best hoge verwachtingen en gaan ervan uit dat we veel kaarten zullen verkopen voor het goede doel.” 

„Elke partij heeft raadsleden afgevaardigd om zich bezig te houden met de organisatie”, vult Willems aan. ,,Er is een Whatsapp-groep waarin alle plannen worden gesmeed en we verdelen de taken. Wij staan straks ook klaar tijdens de avond om bijvoorbeeld de jassen aan te nemen en te assisteren tijdens de veiling. We denken aan een aanbod van werken die kunstenaars uit onze gemeente doneren, maar we kunnen ook items gebruiken als bijvoorbeeld een week vakantie in een villa of speciale entreekaarten voor een voorstelling, concert of dagje uit. Iedereen die een goed idee heeft of een veilingitem wil doneren kan contact opnemen met leden van de gemeenteraad.”

De opbrengst van de benefietavond en de veiling gaat direct naar Giro 555. Meer informatie over de actie is hier te vinden.  

Marcelle Warringa
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie