Afbeelding
Geen Drugs Wel Leven

Voorlichting over drugs en lachgas in centrum van Nijkerk

8 oktober 2021 om 08:23 Maatschappelijk

NIJKERK Vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven komen zaterdag 9 oktober naar het centrum van Nijkerk om flyers te verspreiden over de risico’s van drugs en lachgas. De stichting is al meer dan een jaar in verschillende steden actief aan het flyeren om het thema drugsvoorlichting onder de aandacht te brengen.

Lachgas is een van de drugs waar momenteel het meest over te doen is. Omdat lachgas nog steeds niet op lijst II van de Opiumlijst staat - en recreatief gebruik dus niet strafbaar is - hebben veel gemeenten zelf middels een Algemeen Plaatselijke Verordening een verbod geregeld op de verkoop en het gebruik van lachgas. Zo ook in Nijkerk.  

Stichting Geen Drugs-Wel Leven is bang dat een verbod slechts symptoombestrijding is en jongeren er niet van weerhoudt om lachgas te gebruiken. Volgens woordvoerder Robert Kruijt van de stichting is het daarom hard nodig dat er in Nederland meer aan voorlichting wordt gedaan. ,,We moeten in Nederland af van de cultuur dat drugs erbij horen. Naast onze verspreidingsacties in gemeenten, lobbyen we daarom tevens bij de regering om landelijk met een grootschalige campagne te komen.”

BEWUSTWORDING ,,Eerdere campagnes over roken en alcohol hebben wel degelijk nut gehad”, vindt Kruijt. ,,Dit zouden we ook met drugs kunnen doen. Het begint allemaal met bewustwording. Wat lachgas betreft bijvoorbeeld, is het belangrijk om te weten dat het de vitamine B12 in je lichaam afbreekt en je zenuwstelsel aantast. Ik denk dat heel veel jongeren geen idee hebben van de korte of langere termijneffecten op hun gezondheid.” 

Geen Drugs-Wel Leven is een seculiere campagne die gesponsord wordt door de Scientology kerk. De stichting zet in op drugspreventie, en pleit voor meer drugsvoorlichting op scholen en meer overheidsdruk voor landelijke campagnes.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie