Afbeelding
Stichting VluchtelingenWerk

Syrische vluchteling Ahmad al Haj vertelt zijn persoonlijke verhaal

17 februari 2020 om 06:23 Maatschappelijk

HOEVELAKEN Waarom verlaat iemand familie, huis en haard om in een vreemd land een nieuw leven te beginnen? Op maandag 2 maart krijgt Ahmad al Haj hierover het woord. Hij is gevlucht uit Syrië, om zijn persoonlijk verhaal te vertellen. Deze kans op een bijzondere ontmoeting wordt georganiseerd door Stichting VluchtelingenWerk in samenwerking met Hulpdienst Hoevelaken, Sigma, Protestantse Gemeente De Eshof en het Pauluscentrum. Het is onderdeel van het project 'Bekend Maakt Bemind' van Stichting Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.

Vergeleken met Nijkerk telt het dorp Hoevelaken maar een klein aantal statushouders. Het zijn alleenstaanden, echtparen of gezinnen met kinderen uit diverse landen. ,,Soms is er een hartelijk contact met buurtgenoten, soms blijft het bij een welwillende afstandelijke houding of onbegrip. Een nieuw leven opbouwen in een vreemd land kost veel energie, omdat er cultuurverschillen en taalbarrières zijn. Dorpsgenoten kunnen daarbij van grote betekenis zijn", schrijft VluchtelingenWerk. 

Eén van de taken van VluchtelingenWerk Nijkerk is naar eigen zeggen 'om voor meer begrip te zorgen voor nieuwkomers in onze samenleving'. Het project 'Bekend Maakt Bemind' draagt hieraan bij. Het moet een boeiende avond worden, waarin een vluchteling – vergezeld van een voorlichter van VluchtelingenWerk - zijn verhaal komt vertellen en met geïnteresseerden in gesprek gaat.

BETER BEGRIP In de media en in discussies gaat het vaak over wat de komst van vluchtelingen voor Nederlanders betekent. Verhalen van mensen die zelf gevlucht zijn en hun redenen voor het nemen van deze cruciale beslissing, zijn een stuk minder te horen. ,,Terwijl begrip juist dáár begint. Hier slaat het project 'Bekend Maakt Bemind' nu al ruim twee jaar een brug. Het laat ons realiseren dat vluchtelingen mensen zijn, net als jij en ik, met vergelijkbare ambities en dezelfde dromen over de toekomst."

VERVOLG Bedoeling van de avond is te zorgen voor meer draagvlak en openheid. Wie daarnaast interesse heeft in contact of hulp kan zich aanmelden voor een vervolg-overleg. Het zal dan gaan over mogelijke ondersteuning van in Hoevelaken gevestigde vluchtelingen bij de opbouw van hun nieuwe leven. De hulporganisaties uit Hoevelaken en Nijkerk hebben daar ervaring mee en zijn op deze avond aanwezig.

Locatie is De Eshof, aan De Veenslag 16 om 20.00 uur. De toegang is vrij, maar aanmelden is wel nodig en dat kan via tel. 06-24804935.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie